Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoekers: Ingezaaide bloemenmengsels niet altijd goed voor natuur

10-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
1127Tuin
Een onderzoeksinstituut voor wilde flora maakt zich zorgen over het inzaaien met bloemenmengsels. Dat wordt in Nederland steeds populairder, maar volgens de onderzoekers moet je er voorzichtig mee zijn.
Gemeenten en particulieren denken vaak dat het inzaaien van kale stukken een goede manier is om insecten en vlinders te helpen. Dat zou niet altijd het geval zijn. Vaak bevatten de mengsels zaad van uitheemse plantensoorten die niet in Nederland thuishoren, zegt onderzoeksinstituut FLORON.

'Niet duurzaam'

Daarnaast overleven veel bloemen het Nederlandse klimaat niet of zijn ze niet geschikt voor de ondergrond waarin zin ze terechtkomen. In dat geval verdwijnen ze na een paar jaar weer. Ze helpen de insecten dus niet duurzaam, stelt FLORON.
Volgens de onderzoekers komt het ook voor dat de natuurlijke vegetatie wordt ondergeschoffeld om bloemenmengsels te zaaien.

Noodgevallen

Stop daarom met het inzaaien van bloemenmengsels, is het advies van FLORON. Het zou alleen als laatste redmiddel gebruikt moeten worden. Speciaal voor regionale soorten die anders dreigen te verdwijnen.
Voor groenbeheerders heeft de organisatie een handreiking gemaakt met maatregelen voor een bloeiende omgeving zonder extra bloemenzaad. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!