NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Onderzoek wijst uit: preventieve borstamputatie niet noodzakelijk

29 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Borsten borstkanker
Het blijkt niet nodig om uit voorzorg beide borsten weg te halen bij dragers van het specifieke borstkankergen BRCA2. Dat schrijft het AD op basis van onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Voor toekomstige patiënten is dit erg goed nieuws.
Honderd tot tweehonderd vrouwen laten elk jaar preventief hun borsten verwijderen. Zij hebben door een genfout een grote kans om borstkanker te krijgen. De kans op de ziekte is bij dragers van de twee erfelijke genfouten BRCA1 en BRCA2 maar liefst 60 tot 80 procent.

Overlevingskans even groot

Er werd lang gedacht dat kans op overleving het grootst was wanneer vrouwen preventief hun borsten lieten weghalen. Het Erasmus MC toont met het onderzoek voor het eerst aan dat dat niet klopt. Het blijkt dat de overlevingskansen van vrouwen die BRCA2 bij zich dragen even groot is als ze hun borsten behouden en zich elk half jaar laten controleren.
Bron: AD/ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!