Kassa

Onderzoek: Vleestaks is beter voor milieu en de gezondheid

theme-icon
Duurzaam leven
  •  
11-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2180 keer bekeken
  •  
vlees_13.jpg

Universiteit Wageningen heeft een onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat een vleestaks niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de zorgkosten. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Vegetariërsbond en de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie). Het eten van veel rood en bewerkt vlees leidt tot hogere risico’s op beroertes, darmkanker en longkanker, aldus de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.  

Heffing op vlees door gezondheidskosten door overmatige consumptie 

Rood vlees zou 7,50 euro per kilo duurder moeten zijn als alle gezondheidskosten die ontstaan door overmatige consumptie ervan in de prijs werden doorberekend. Bewerkt vlees zou dan 4,30 euro per kilo meer kosten. Op die bedragen komen onderzoekers van onder meer Wageningen University & Research (WUR) uit.

Negatieve gezondheidseffecten en milieukosten vaak niet meegerekend in de prijs

De opdrachtgevers vinden dat vlees te goedkoop is. Een prijskaartje ontbreekt zowel voor negatieve gezondheidseffecten als voor de milieukosten die samenhangen met vlees eten. Volgens de organisaties zou rundvlees in totaal 13,20 euro per kilo duurder moeten worden en bewerkt vlees 10 euro, als alle maatschappelijke kosten doorberekend zouden worden. Dat is ongeveer een verdubbeling van de huidige prijzen. Gezond voedsel zou dan juist goedkoper moeten worden, vinden ze.

“Nederlanders eten 23 kilo vlees meer dan goed voor ze is”

Te veel rood (en bewerkt) vlees eten levert gezondheidsrisico’s op, daarover bestaat veel overeenstemming in de wetenschap. De vraag is wat precies te veel is. De opstellers van het dinsdag verschenen rapport leggen de grens op meer dan 113 gram rood vlees per week. Dit cijfer hebben ze van de Global Burden of Disease-studie, een groot internationaal wetenschappelijk programma.

Per jaar ligt de grens volgens deze definitie op 6 kilo rood vlees per persoon per jaar. Nederlanders eten dan gemiddeld 23 kilo rood vlees meer dan goed voor ze is, schatten de onderzoekers. Daar komt nog zo’n 20 kilo aan bewerkt vlees bij, dat volgens diverse gezondheidsinstanties ook gezondheidsrisico's oplevert.

Sommige negatieve gevolgen worden nog niet meegerekend

De Vegetariërsbond noemt de schattingen van de kosten nog "conservatief", omdat alleen is gekeken naar ziekten die direct samenhangen met vlees eten. Besmettelijke dierziekten en de uitstoot van stikstof en fijnstof door veehouderijen zijn bijvoorbeeld niet meegenomen.

Verhoogde gezondheidsrisico’s door het eten van rood- en bewerkt vlees

Informatie van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad bevestigt dat het eten van veel rood en bewerkt vlees leidt tot hogere risico’s op beroertes, darmkanker en longkanker. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom om de consumptie ervan te beperken. Het Voedingscentrum adviseert mensen in totaal per week niet meer dan 500 gram vlees te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. "Elke 100 gram rood vlees meer per dag hangt samen met een 17 procent hoger risico op darmkanker’’, becijfert het centrum bijvoorbeeld, met verwijzing naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het Voedingscentrum meldt in het algemeen dat vlees eten niet per se nodig is. Onbewerkt mager vlees past wel goed "in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen". ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

gerardvantol
gerardvantol13 apr. 2023 - 14:17

Als ik het dus goed begrijp concluderen Vega symphatisanten dat lees ongezond is. Nu ik eet met mate vlees en vind dat vleesvervangers veel te veel zout bevatten en dus leiden tot vehoogde bloeddruk. Een zeer ongezond feit dus, dus graag flink ophogen die prijzen van vleesvervangers.

pk49
pk4913 apr. 2023 - 11:37

typisch westers om vlees te eten. Er zijn veel landen,met name in het midden oosten, die nauwelijks nog vlees eten. En als je ziet wat voor ellende het aanricht, wat de dieren te verduren hebben, dan vraag je wel af waarom hier zoveel mensen panisch aan hun lapje vlees gehecht zijn.

HermanNijskens
HermanNijskens13 apr. 2023 - 10:36

Niet iedere vleeseter krijgt darmkanker. Niet iedere darmkanker is ten gevolge van vlees eten. Als je kosten wilt doorberekenen in het product kun je veel beter iedereen zijn eigen zorgkosten laten betalen. Dit voorstel is gewoon om mensen te laten stoppen met vlees eten. Heeft niets met doorberekenen van kosten via het product te maken.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe13 apr. 2023 - 12:58

Dat 'laten stoppen' met vlees eten lees ik nergens. Minder vlees eten wel. We zijn nog maar zo'n 70 jaar bezig om de consumptie van vlees flink op te voeren. We moeten terug naar de tijd waarin vlees eten luxe was. Het oude normaal. Een 'beetje' minder kan ook wel. Beter voor de mens, klimaat en dier.

Carina70
Carina7012 apr. 2023 - 16:05

Wat een flauwekul weer, zolang de mens bestaat, eten zij al vlees. Ik ben wel voor eerlijk vlees, vlees van de boer die hart heeft voor de dieren, de kleine bio boer. En geen vlees van de megastallen, voor een stukje eerlijk vlees heb ik geen moeite iets meer te betalen. Maar het probleem ligt bij de groep mensen, die amper kunnen rondkomen en zolang deze mensen er zijn zullen de megastallen en de kiloslagers blijven bestaan, want dat vlees is voor deze doelgroep af en toe wel te betalen. Beter is te zorgen dat mensen met een laag inkomen, wel genoeg inkomen krijgen en zo een stukje eerlijk vlees kunnen kopen, gooi de lonen omhoog, minder belasting op diverse voedingsmiddelen of wat dan ook. Een mens heeft vlees nodig en dat is al vanaf het bestaan van de mens. Niet gezond voor ons? Er zijn zoveel onnodige ongezonde dingen in deze maatschappij, ga daar eerst eens naar kijken, maar kom niet met het achterlijk idee om tax te verhogen op vlees, zorg dat iedereen een stukje eerlijk vlees kan kopen en stop de megastallen, goedkope vliegtickets, de electrische auto's, die helemaal niet zo schoon zijn en ga zo maar door.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe13 apr. 2023 - 6:38

De mens heeft niet altijd vlees gegeten blijkt uit onderzoek. En we hebben ook niet perse vlees nodig. We eten sowieso veel te veel dierlijke eiwitten. Dat is nog niet zo lang. Na WO2 is er de gewoonte ontstaan om elke dag een stuk vlees op je bord te hebben. En veel zuivel te consumeren. Oorzaak: welvaart en rijkdom. Minder vlees eten is geen enkel probleem. Integendeel, beter voor de gezondheid. Minder verzadigde vetten. En keuzes maken uit het mediterrane dieet waarvan bewezen is dat dat beter voor onze gezondheid is. Minder vlees eten is beter voor het klimaat en milieu. En beter voor het dierenwelzijn. En ook voor de portemonnee.

Krezie Herrie
Krezie Herrie12 apr. 2023 - 15:58

Alle lucht is ook niet fris om in te ademen, daar ook maar mee stoppen? Idioterie allemaal!

marijke77
marijke7712 apr. 2023 - 13:42

Ga het geld halen bij de multinationals en niet bij de gewone X die een stukje vlees wil eten.

nipe1
nipe112 apr. 2023 - 12:40

Laat ze eerst eens iets aan het zout doen overal word maar zout in gedaan zelfs in chocola, kan makkelijk ene kost bijna niets, maar daar hoor je niemand over worden kant en klaar maaltijden misschien ook weer eetbaar.

adriaan2
adriaan212 apr. 2023 - 12:37

Weer is er iemand als betweter afgestudeerd op vlees. Die heeft daarna feest gevierd met een BBQ hap en veel drank voor zijn gezondheid.

gastonf
gastonf12 apr. 2023 - 12:14

Er komt voorlopig ook geen "suiker"tax... teveel suiker is ook niet goed, levert ook genoeg ziektes etc op, maar de industrie kan goed lobbyen en daarom blijft er zoveel suiker in producten zitten. Allemaal financieel belang.

iknalb
iknalb12 apr. 2023 - 10:33

Daar gaan we weer. Als er een voorstel komt om de BTW op groente en fruit te verminderen of naar 0% te brengen, dan gaat dat niet, levert het "te weinig rendement op", of is het moeilijk uitvoerbaar. Nu komt er uit een onderzoek, dat vlees niet goed zou zijn en hoppa de vleestaks is al bijna ingevoerd. Wedden dat er ook onderzoeken te vinden zijn, die het tegendeel beweren? Wat er in het straatje van de regering past - taks is tenslotte belasting, waarover dan ook weer BTW berekend kan worden = dubbel kassa - of van een minderheidsgroepje activisten, zou ineens de WAARHEID zijn. Als je mij ziek wilt maken, moet je mij die vegetarische vette gepaneerde zooi van Valess laten eten. 100 % kans dat mijn maag ontploft van het maagzuur. Dat is pas ongezond!!

Duc7
Duc712 apr. 2023 - 10:29

Even kijken, wie is de opdracht gever: Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Vegetariërsbond en de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie). Vegetariër bond: dit houd in dat deze wel de melk en eieren en producten waarin deze verwerkt wordt eten. En wie eet dan al die lammetjes en kalveren en oude kippen op? Wordt zo makkelijk overheen gestapt dat koeien en schapen elk jaar een kalf/ lam krijgen omdat ze anders geen melk geven. Daarnaast oudere kippen leggen geen eieren, dus die worden ook afgevoerd. En wie eet dan dat vlees op? Juist de vleeseters…… eerlijker als dan iedereen veganist wordt dan klopt het verhaal. Ik ben een zeer bewuste vlees eter.

Gargamel1900
Gargamel190012 apr. 2023 - 10:25

hoe eens op met al die onzin. Mogen we nog een eerlijk stuk vlees eten als we daar zin in hebben. moeten we overal maar extra belastingen op betalen. Ga dat vegevoer in de supermarkten als een luxe produkt zien en dat met 21% btw belasten ipv 9%. Die onzin en nep produkten zijn ongezonder dan een eerlijk stuk Nederlands vlees. Dat die onzin vegaprodukten namen mogen dragen van echt vlees is een schande. Vega filet american waar niks van vlees in zit is een schande voor de produktnaam, dit produkt moet wettelkijk een bepaald minimum aan rundvlees hebben om de naam te mogen dragen. puur nep deze ongezonde rommel. vega kipfilee, waar niks van kip in zit kan geen file van de kip zijn. Deze produkten moet de btw van 21% gaan krijgen. Daar het geen gezonde maar luxe produkten zijn. Op bier betalen we ook 21% ipv 9 % op frisdrank.

daan daniels
daan daniels12 apr. 2023 - 10:16

Als die vega clubjes het voor het zeggen krijgen gaan we terug naar de jaren 50/60 alleen op woensdag als het mee zit een balletje gehakt en op zondag een stukje paardenvlees gesudderd in reuzel met kaantjes.

1 Reactie
Duc7
Duc712 apr. 2023 - 10:30

Niet Vega als in veganistisch maar vegetariër!

aad piraat
aad piraat12 apr. 2023 - 9:47

Geheel passend in de in de groep van niet onafhankelijke onderzoeken onderschrijft dit prul weer eens de mening van de opdrachtgevers. Het wordt tijd die drammende Vega terroristen de bakkes te snoeren en ze te leren dat zij naar hun willetje mogen leven en een ander naar zijn willetje zonder elkaars willetje aan anderen op te leggen.

1 Reactie
Duc7
Duc712 apr. 2023 - 10:31

Vega is niet hetzelfde als vegetariër en de bond die de opdracht gaf was niet de veganisten bond maar de vegetariër bond, die gaan nml wel voor melk kaas boter en eieren en waar als dat spul in verwerkt is.