Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek tegengaan coronavirus: zonlicht en antistoffen in moedermelk

24-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vitamine d zonlicht 1127
Er is voorzichtige hoop dat moedermelk antistoffen tegen het coronavirus bevat. Onderzoekers van Amsterdam UMC kijken of er antistoffen tegen het coronavirus zitten in de moedermelk van vrouwen die een Covid19-infectie achter de rug hebben. Mocht dat zo zijn, dan willen ze kijken of uit deze moedermelk een medicijn voor kwetsbare groepen is te maken. Dat staat op de site van het medisch centrum in de hoofdstad. 
"We weten dat moedermelk pasgeboren kinderen beschermt tegen luchtweginfecties", zegt Britt van Keulen, arts bij de Nederlandse Moedermelkbank van Amsterdam UMC en betrokkene bij het onderzoek. "Dat komt doordat er antistoffen in moedermelk zitten", vervolgt ze. "Door borstvoeding te geven, geeft de moeder haar eigen antistoffen door aan haar kind."

Anti-stoffen SARS-virus in moedermelk

Van Keulen vermoedt dat ook corona-antistoffen in moedermelk terecht kunnen komen. Ze verwijst naar een vrouw die tijdens de SARS-uitbraak in 2003 in verwachting was. "Deze vrouw raakte ernstig besmet met het SARS-virus en baarde met 38 weken een gezonde baby. In haar moedermelk bleken antistoffen tegen het SARS-virus te zitten. Als je dan weet dat het coronavirus erg op het SARS-virus lijkt - ze zijn van dezelfde familie -, dan denk ik dat ook corona-antistoffen in moedermelk terechtkomen."
Voor het onderzoek van Amsterdam UMC zijn dertig vrouwen nodig die een coronainfectie hebben gehad en hun moedermelk ter beschikking kunnen stellen. "Dat kan nog lastig worden, want er zijn maar weinig zwangere vrouwen met een bewezen infectie bekend." 

Virus kan slecht tegen zonlicht en hitte

Daarnaast concluderen onderzoekers van de Amerikaanse overheid dat het virus minder lang overleeft op oppervlaktes als deurklinken wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht, hitte en vochtigheid. 
"Onze meest opvallende waarneming tot nu toe is het krachtige effect dat zonlicht lijkt te hebben op het doden van het virus, zowel op oppervlakken als in de lucht", zei William Bryan, wetenschappelijk adviseur binnen het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, op een persconferentie in het Witte Huis. "We hebben een vergelijkbaar effect gezien bij zowel temperatuur als vochtigheid, waarbij het verhogen van de temperatuur en vochtigheid of beide over het algemeen minder gunstig is voor het virus."
President Donald Trump opperde na afloop van de presentatie van Bryan de mogelijkheid coronapatiënten bloot te stellen aan UV-licht. "Ik denk niet dat dat is gecheckt", zei hij. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!