Kassa

Onderzoek: te veel radioactieve stoffen in 'gezondheidssieraden'

16-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2834 keer bekeken
  •  
Ketting sieraad

Er zitten te veel radioactieve stoffen in sieraden en slaapmaskers met zogeheten 'negatieve ionen'. Volgens verkopers zouden die ionen de gezondheid verbeteren. Het RIVM onderzoek tien producten en in alle kettinkjes, armbandjes en slaapmaskers zaten er te veel stoffen in, die ioniserende straling uitzenden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat in het onderzoek weten dat de dragen van de sieraden blootgesteld wordt aan straling. Dit kan het weefsel en DNA beschadigen en is daarmee schadelijk voor de gezondheid. De verkoop van deze producten is verboden in de Verenigde Staten. Volgens de Nederlandse wet mag er geen radioactiviteit in consumentenproducten zitten, tenzij de voordelen opwegen tegen de mogelijke gezondheidsschade. Dat is bij deze producten niet het geval.

Het gaat onder meer om slaapmaskers, kettingen en armbanden van het merk Energy Armor en magneetkettingen en armbanden van het merk Magnetix. Ook de hangers Quantum Pendant en de armband genaamd Basic Nero bevatten te veel radioactieve stoffen.

Niet meer gebruiken

Consumenten worden door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) gewaarschuwd om dergelijke producten niet meer te gebruiken en veilig op te bergen. Het is volgens de toezichthouder niet uitgesloten dat er nog meer producten met 'negateive ionenwerking' op de markt zijn die schadelijk zijn. "Als er op een product staat met ‘negatieve ionen werking’, leg deze dan veilig weg en neem contact op met de ANVS", aldus de autoriteit. Overigens gaat het niet om ionen luchtverfrissers, daarbij is geen sprake van radioactieve stoffen.

Boetes

De ANVS heeft de verkopers laten weten dat zij per direct de verkoop moeten stilleggen. "Als de ANVS bij hercontrole constateert dat de overtreding niet is beëindigd of wordt herhaald, dan kan er strafrechtelijk of bestuursrechtelijk worden opgetreden." De toezichthouder kan handelaren in het buitenland echter geen verbod opleggen. Wel wil de ANVS informatie van consumenten gebruiken om dit te delen met autoriteiten die dit wel kunnen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

hidkees
hidkees18 dec. 2021 - 9:29

Het zijn vooral metalen voorwerpen en daar zitten geen negatieve ionen in. Blijkbaar wel radioactief materiaal dat ioniserende straling uitzendt en dat is heel wat anders. Ze snappen er dus helemaal niets van. (Middelbare schoolkennis; ik ben chemicus.)

gjvw
gjvw17 dec. 2021 - 17:24

Heb nog geen politieke mening gehoord. Peanuts, negatieve ionenwerking nimmer van gehoord. De ANVS heeft de verkopers laten weten dat zij per direct de verkoop moeten stilleggen. "Als de ANVS bij hercontrole constateert dat de overtreding niet is beëindigd of wordt herhaald, dan kan er strafrechtelijk of bestuursrechtelijk worden opgetreden." Altijd, als het kalf verdronken is weet ieder Nederlander hoe de rest klinkt. Geldt niet voor de huidige basis/vmbo/hbo wellicht nog hoger.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!