Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek: suikertaks op frisdranken leidt tot 15 tot 18 procent minder suikerinname

07-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3397 keer bekeken
  •  
suikertaks frisdrank cola suiker 1127

Een suikertaks op frisdranken zorgt ervoor dat consumenten 15 tot 18 procent minder suiker binnenkrijgen. Consumenten kiezen wel vaker goedkopere frisdrankmerken, vanwege de extra belasting. Dat blijkt uit onderzoek van de ministeries van Financiën en Volksgezondheid en het RIVM naar een belasting waarbij de hoogte afhangt van het suikergehalte. Zo'n suikertaks laat zeker nog tot januari 2026 op zich wachten, omdat voorbereiding van de invoering volgens het kabinet tijd kost.

Suikertaks is nodig om ongezond voedsel onaantrekkelijk te maken

Het kabinet kondigde in het coalitieakkoord aan dat het de taks op suikerhoudende dranken wil verhogen. Dit gebeurt vanaf volgend jaar. Maar het kabinet kijkt ook naar een specifieke suikerbelasting voor frisdranken om het consumeren van suiker tegen te gaan. "Overgewicht is een veelomvattend probleem", benadrukt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) mede namens zijn collega Maarten van Ooijen (Preventie) in een brief aan de Tweede Kamer. "De verleiding om ongezond voedsel te consumeren is overvloedig aanwezig."

Geen vlakke taks maar een belasting die "veel slimmer" is

In plaats van de vlakke taks, denkt het kabinet aan een belasting die "veel slimmer" is om de consumptie van suiker te beperken. Daartoe zijn varianten onderzocht, met elk verschillende trappen afhankelijk van de hoeveelheid suiker per liter non-alcoholische drank. De tarieven verschillen per trap en per variant. De duurste variant kan flink duurder uitpakken dan de vlakke variant voor frisdranken met veel suiker. Maar de taks kan voor dranken met weinig suiker weer lager uitvallen dan de vlakke variant die het kabinet vanaf 1 januari 2024 hanteert.

Welke variant precies leidt tot de grootste afname in gekochte suiker via frisdranken, is niet te zeggen volgens het RIVM. De uitkomsten van de scenario's liggen daarvoor te dicht bij elkaar. Bovendien zijn er veel onzekerheden. Een keuze is uiteindelijk aan de politiek.

Zerofrisdranken worden straks goedkoper dan reguliere frisdrank

"Inzet is een systeem waarin de zerofrisdranken maar bijvoorbeeld ook havermelk zonder toegevoegde suiker goedkoper worden en frisdrank met veel suiker duurder", zegt Van Ooijen over de zoektocht van het kabinet. Uitzonderingen en toevoegingen aan de belasting leiden er wel toe dat er meer tijd nodig is voor de voorbereiding. Hoe ingewikkelder de belasting, des te langer het duurt voordat hij kan worden ingevoerd.

Voor het einde van het jaar komt het kabinet met een inhoudelijke reactie op de verschillende opties. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!