Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek: Senioren meest bevreesd voor hackers

23-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
534 keer bekeken
  •  
Hack crimineel internetfraude

Volgens seniorenorganisatie KBO-PCOB is ‘gehackt' worden de grootste angst onder ouderen. Vier op de tien senioren vrezen om slachtoffer te worden van internetcriminelen, laten ze in een enquête weten.

Daarmee overtreft deze angst het krijgen van gezondheidsproblemen en de angst voor dementie. Aan het 'Grote Angstonderzoek' van KBO-PCOB namen 1850 senioren aan mee, met een gemiddelde leeftijd van 76 jaar.

Cyberangst relatief nieuw

Vooral de angsten die met internetcriminaliteit te maken hebben, zoals hacken en de angst om op een verkeerde link te klikken, zijn van recente aard.

In meer dan helft van deze gevallen zijn deze er in de afgelopen drie jaar bijgekomen. Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB: “Deze ‘moderne’ angsten worden veelal gevoed door berichtgeving in de media. Dit geeft een gevoel van sociale onzekerheid en legt de huivering bloot die menig senior nog heeft met computers en internet. Daar moeten we iets mee als maatschappij, bijvoorbeeld met het laagdrempelig aanbieden van cursussen. Maar ook door internetcriminaliteit harder aan te pakken.”

Mensen met gezondheidsklachten vaker angstig

Bijna alle senioren (90 procent) hebben weleens angst. Vrouwen (92 vrouwen) ietsje vaker dan mannen (88 pricent). En senioren met gezondheidsklachten zijn vaker bang dan gezonde senioren (95 procent tegenover 82 procent).

Ingrid Rep, directeur van KBO-PCOB: “We hebben uiteraard ook naar de angst voor oorlog gevraagd. 18 procent gaf aan hier angst voor te hebben, wat al veel is. Maar vermoedelijk zal dit getal nu hoger uitvallen, omdat ons onderzoek startte voordat de oorlog in Oekraïne echt losbrak.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!