Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek: productie van groene stroom kreeg flinke impuls

  •  
06-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
641 keer bekeken
  •  
zonnepanelen 3 1127

De opwekking van groene energie, ofwel energie vanuit de wind of zon, is vorig jaar met zeker 20 procent gestegen, blijkt uit onderzoek van het CBS. Volgens het statistiekbureau kwam 40 procent van de totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen, een jaar eerder was dit 33 procent. 

De elektriciteitsproductie uit fossiele bronnen daalde met 11 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stroomproductie uit aardgas, kolen en olie is echter nog wel altijd het grootst. Daarnaast is de productie van elektriciteit uit biomassa en waterkracht is wel gedaald.

Gunstige weeromstandigheden

De productie uit zon nam met 54 procent toe, die uit wind met 17 procent. "Dat hangt grotendeels samen met de gestegen capaciteit en met meer gunstige weersomstandigheden", aldus het CBS. De totale productie van elektriciteit is in 2022 vergeleken met een jaar eerder gelijk gebleven.

Gastoevoer

Rusland kneep vorig jaar de gastoevoer naar West-Europa steeds verder dicht. Daardoor werd aardgas schreeuwend duur. Dit zorgde voor een verschuiving naar hernieuwbare bronnen, al zorgde het ook dat de productie uit kolen op peil bleef.

De invoer van elektriciteit daalde vorig jaar eveneens. Zo importeerden we minder kernenergie uit Frankrijk en Duitsland. Dit kwam onder meer doordat kerncentrales in Frankrijk geruime tijd stillagen door onderhoud.

Productiemaximum

De elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen bedroeg vorig jaar 67 miljard kilowattuur. De productie uit aardgas daalde met 16 procent naar 47 miljard kilowattuur. Kolen leverden een elektriciteitsproductie op van 16 miljard kilowattuur, gelijk aan een jaar eerder. Het opheffen van het productiemaximum bij kolencentrales, sinds juni 2022, heeft volgens het CBS hierbij een rol gespeeld.

Bron: Nu.nl/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.