Kassa

Onderzoek: "Nieuw energiecontract? Ruim 4000 euro duurder dan een jaar geleden"

05-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15776 keer bekeken
  •  
gasfornuis_20220805

Een nieuw energiecontract is op jaarbasis ruim 4000 euro duurder dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Gaslicht.com die door NU.nl zijn opgevraagd. Het gemiddelde jaarbedrag komt uit op 6500 euro. 

De inflatie is in de maand juli uitgekomen op het hoogste niveau sinds 1975, aldus het CBS. De sterk gestegen energieprijzen zijn daar voor een groot deel verantwoordelijk voor: bij het bepalen van de cijfers wordt door het CBS namelijk gekeken naar de kosten voor een nieuw contract.

"Energierekening steeds hoger"

Huishoudens zijn steeds meer geld kwijt aan de energierekening. De prijzen stijgen al ruim een jaar, en de Russische invasie van Oekraïne heeft daar bovendien een ongunstig effect op. Tegenover Nu.nl stelt Gaslicht.com-oprichter Ben Woldring het volgende: "De energieprijzen zijn al zeven maanden uitzonderlijk hoog. Hoe langer die op een hoog niveau blijven, des te meer mensen hiermee te maken krijgen."

En dat heeft te maken met het aantal mensen dat geen oud contract met lage, vaste tarieven meer heeft: deze groep wordt namelijk kleiner naarmate de situatie langer duurt. Klanten met een variabel contract merken bovendien dat de tarieven steeds vaker tussentijds worden aangepast. Gebruikelijk was dat dit twee keer per jaar gebeurde, maar de markt- en prijsontwikkelingen gaan momenteel te snel, waardoor energieleveranciers zich genoodzaakt voelen om de tarieven vaker aan te passen.

Tarieven over de kop

Het zijn ongekende prijsstijgingen, en veel huishoudens zien een eventuele buffer krimpen en raken daardoor in de knel. "Groothandelsprijzen zijn nu acht tot tien keer hoger dan normaal. 1 kilowattuur elektriciteit kostte vorig jaar 20 eurocent en dat is nu 50 tot 70 cent. Voor gas was dat 80 cent per kubieke meter gas en die tarieven zitten lopen nu al op van 2,50 tot 3 euro per kuub", aldus Woldring tegenover NU.nl.

Een jaarcontract voor gas en licht kostte op 1 augustus 2022 gemiddeld 6466 euro per jaar. Dat is gebaseerd op het gemiddelde verbruik van een doorsnee huishouden, en daar is de btw-verlaging bovendien al in verrekend. Exact één jaar geleden was dat nog 2308 euro.

De btw-verlaging op energie geldt vooralsnog tot januari 2023. Voor lage inkomens is er weliswaar een energietoeslag beschikbaar gesteld, maar het is maar de vraag of dat voldoende is om de enorme prijsstijgingen op te vangen, ook omdat sommige mensen tussen de wal en het schip raken en bijvoorbeeld nét te veel verdienen om in aanmerking te komen voor compensatie.

Bron: NU.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

yohoh64
yohoh6410 aug. 2022 - 17:12

Ons energie contact is afgelopen, welke kan ik op dit moment het beste kiezen?

Jopie666
Jopie6669 aug. 2022 - 17:14

Gewoon stoppen met koppeling olie prijs aan gas en elektra. Meerdere landen doen dat al. Frankrijk dwingt de grote energie opwekkers desnoods hun elektriciteit te verkopen aan consumenten met 20% verlies. Maar in Nederland slapen we verder en nemen de aantallen bij de voedselbank op en op. Marktwerking is alleen maar leuk voor de grote verdieners. U heeft er niets aan. Toen nutsbedrijven nog ons eigen bezit waren kregen we elektriciteit tegen een goede prijs. De huidige oorlog in Oekraïne gaat nog jaren duren hoor. Omdat we te weinig wapens leveren om Oekraïne de oorlog te laten winnen. Uiteindelijk wint daardoor Rusland en krijgt Europa 10 a 15 miljoen inwoners bij en de Russen aan de grenzen EU.

Mari28
Mari287 aug. 2022 - 8:11

Waarom kan ik mijn jaarrekening niet na de winterperiode krijgen? Zodat ik in de zomer veel energie kan opwekken met de zonnepanelen. En deze in de winter kan gebruiken met mijn elektrische kacheltje, om het teveel aan opgewekte energie te gebruiken.

Leovana
Leovana6 aug. 2022 - 20:35

Het aantal kachels wat nu verkocht wordt slaat alle records. Nu zal de luchtkwaliteit in het geding komen en wellicht gaan kachels verboden worden als dat zo is. Je ziet dit bijna aankomen met de ogen dicht. Denk dus goed na voordat je overgaat naar een houtkachel om teleurstelling in de toekomst te voorkomen.

1 Reactie
IDMB
IDMB7 aug. 2022 - 7:33

Het gebruik van houtkachels is inderdaad asociaal. Ze zijn veel schadelijker dan roken. Het is onbegrijpelijk dat dit nog steeds is toegestaan.

Helen 66
Helen 666 aug. 2022 - 15:13

BTW tarief en accijzen op 0%, want gas en elektra zijn 1e levensbehoeften. Net als water en groente/fruit/brood/zuivel/vlees/vis/. Zolanf de politici zichzelf 7% salaisverhpging kunnen geven op hun toch al riante salaris, kan dit best. ook de Ook de Koning kan best met wat minder toe ipv 5% extra te eisen (en te krijgen). Idem dito EU parlementariers met hun 8,3% salarisverhogingen, naast allerlei soorten onkostenvergoedingen, auto met chauffeur, pied a terre in Bussel en een WELVAARTSvast, want geindexeerd.pensioen! Zij wel, wij gewone burgers niet.

3 Reacties
Leovana
Leovana6 aug. 2022 - 20:18

Ik ben het deels met Helen eens. Er is een basis aan hoeveelheid energie die dient als primaire behoefte. Hetzelfde geldt voor water. Ik zou zeker niet willen zeggen dat het verwarmen en vullen van een zwembad primaire levensbehoeften zijn. Vroeger werden (misschien nu ook nog) grootgebruikers nog beloond met een lagere energierekening. Ik zou graag staffels willen zien. De basis zo laag mogelijk en daarboven de prijzen, in stappen flink omhoog. Daarmee betaald de vervuiler ook meteen

JannyBoe
JannyBoe7 aug. 2022 - 6:17

@Helen 66, hebt u er wel eens aan gedacht dat energieleveranciers de oorzaak zijn van de gestegen prijzen. Zij berekenen de gestegen kosten door die gasproducenten en elektraproducenten in rekening brengen. Al maar klagen, klagen en klagen en de 'schuld' van alles bij politici neerleggen lijkt nergens op. Kom uit die slachtofferrol en maak wat van het leven!

JannyBoe
JannyBoe7 aug. 2022 - 7:13

@Helen 66, en nog even over die 7% loonsverhoging voor politici: u vergeet er bij te vertellen dat dat om een algehele loonsverhoging gaat voor rijksambtenaren. Niet doen alsof politici zich exclusief verrijken want dat klopt niet. En die 7% loonsverhoging volgens CAO is uitgesmeerd over jaren tot 1 juli 2024. Zo'n CAO is helemaal niet bijzonder. Het CBS meldt gemiddeld een 'Cao-loonstijging in eerste KWARTAAL van 2,4 procent'. De suggestie dat politici -moet zijn rijksambtenaren- zich in rap tempo verrijken is gewoonweg niet waar. 'Wij gewone burgers', daar neem ik afstand van. Ik behoor niet tot uw 'wij'. Ik heb het echt niet breed, maar klaag niet, kijk altijd naar mijn eigen rol in de samenleving, voel me nergens slachtoffer van en probeer er iets van te maken. Daar word je blij van.

yohoh64
yohoh646 aug. 2022 - 15:06

Helemaal triest is dat de maatschappijen zelf Extra miljarden winsten opstrijken en aan de aandeelhouders geven ( die meestal ook al goed in de slappe was zitten. Er is een tussenweg voor deze bedrijven. Hou het normale winstpercentage aan en alles dat extra binnenkomt door deze crisis verdelen onder de particulieren en ZZP-ers en MKB-ers. De echt grote slurpers betalen al (bijna) geen belasting. Daar zou ik wel mee kunnen leven..

rinuszwam
rinuszwam6 aug. 2022 - 9:08

Dit is weer eens één van de voorbeelden hoe IDIOOT ons systeem is én werkt !! Juist de lager inkomens zijn hierdoor zoals altijd weer te dupe ! Het wordt tijd voor een Eerlijk én Rechtvaardig Financieel / Economisch systeem waarin ieder mens op een menswaardige manier wordt behandeld !!

aad piraat
aad piraat5 aug. 2022 - 13:13

Het gekke en volledig onderbelichte in dit hele energiekosten verhaal is het volgende: In het zo verenigde Europa is het gemiddelde modaal inkomen in Hongarije zo'n 400 euro per maand en het land is voor 90% afhankelijk van Russisch gas. In Nederland is het gemiddelde modaal inkomen zo'n 2000 Euro per maand en het land is voor 15% afhankelijk van Russisch gas. Derhalve is het totaal onbegrijpelijk en absoluut niet uit te leggen dat we in Nederland een energie rekening voor de kiezen krijgen die net zo hoog is als een Hongaars inkomen en de Hongaren toch nog in alle levensbehoeften kunnen voorzien.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe5 aug. 2022 - 14:29

Dat komt omdat de aardgasprijzen in Hongarije veel lager liggen. Prijzen voor aardgas worden internationaal per KWh gegeven. Een poosje geleden kostte aardgas in NL 0,192 USd per KWh. In Hongarije was dat 0,027 USd per KWh. Gemiddeld voor de wereld 0,077 USd per KWh. Vandaar dus.

t.de.jager
t.de.jager5 aug. 2022 - 11:04

Alle belasting af van de energie om de gemiddelde nederlander te helpen om zijn rekeningen nog te kunnen betalen.

rutting
rutting5 aug. 2022 - 8:14

Als onze goede???? regering eens wat minder belasting binnen harkt in plaats van belasting op energie nogmaals btw hierover rekent Maar ja, het blijven het blijven uitzuigers. De hoge heren/dames in onze regering hebben hier geen last van. En zo ja dan geven wij ons, de regering. gewoon zeven procent loons verhoging

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!