Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek naar wonen langs spoor

02-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huisrails.jpg
Is het schadelijk om vlak naast een spoorlijn te wonen? In Nederland is dat nog nooit op grote schaal onderzocht. Daarom begint het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag met een enquête. Ongeveer 15.000 mensen die binnen 300 meter van het spoor wonen, kunnen een reeks vragen beantwoorden.
Ernstige hinder
Volgens het RIVM wonen ruim 660.000 Nederlanders binnen 150 meter van een spoorlijn. Van hen ondervinden ongeveer 16.000 mensen ernstige hinder. Ze kampen niet alleen met ergernissen, maar ook met slaapproblemen, hoofdpijn en een hoge bloeddruk. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat de aandoeningen te wijten zijn aan de langsrijdende treinen. Ook zijn de gevolgen op de lange termijn nog niet bekend.
Nieuwe regels
De uitkomsten van het onderzoek moeten de overheid helpen nieuwe regels voor trillingen door treinen te maken. Het is niet bekend wanneer het onderzoek klaar is. ANP

Meer over:

wonen, diginieuws, spoor
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!