Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek naar veiligheid flats ouderen

20-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flatgebouw_2_16.jpg
De Brandweeracademie gaat onderzoeken of er meer eisen gesteld moeten worden aan flatgebouwen waarin met name senioren wonen. Veel van die gebouwen zijn niet als bejaarden- of verpleeghuis gebouwd en hoeven dus niet aan de strenge regels voor dergelijke huizen te voldoen. Maar als er wat gebeurt, kunnen de minder zelfredzame oude bewoners zichzelf niet in veiligheid brengen.
Dat heeft commandant Dennis van Zanten van de Nijmeegse brandweer donderdagavond gezegd tijdens de presentatie van een onderzoek naar de brand in een seniorencomplex in Nijmegen. Als gevolg van die brand zijn vier hoogbejaarden overleden en raakten anderen zwaargewond.
Voorbereiden
,,Er wonen steeds meer senioren in hoogbouw. We moeten ons daar als hulpverleners op voorbereiden'', aldus Van Zanten. Ook de Nijmeegse flat is destijds niet voor bejaarden gebouwd. In de loop van de tijd werd het een seniorencomplex. Volgens de brandweer ontstond tijdens de redding een ,,hele chaotische situatie'' toen bleek dat de bewoners flink in de war waren geraakt.
Politieke kwestie
Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls (VVD) is het ook ,,een politieke kwestie.'' ,,Je kunt de mensen wel steeds langer thuis laten wonen, maar dan moeten gewone flats aan strengere eisen gaan voldoen. Dat leidt tot gigantische kosten en dus hogere huren. Die discussie moet snel worden gevoerd.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!