Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek naar ouderbijdrage jeugd-ggz

22-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
van-rijn_05.jpg
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) schort de ouderbijdrage voor de jeugd-ggz voorlopig niet op. Hij laat wel onderzoeken of mensen door de maatregel afzien van hulp. Want: ,,Het is natuurlijk niet zo dat een ouderbijdrage belemmerend zou moeten zijn voor het krijgen van hulp’’.
'Eigen bijdragen niet laten vervallen'
Oppositiepartijen SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks wilden deze eigen bijdrage in elk geval laten vervallen zolang dat onderzoek loopt. De staatssecretaris wil dat niet, gaf hij donderdag te kennen in overleg met de Tweede Kamer. ,,Maar we laten niet voor niets onderzoek doen. We willen een redelijke bijdrage vragen zonder drempels op te werpen.’’
Ouderbijdrage sinds 1 januari
Door de nieuwe jeugdwet, die 1 januari is ingegaan, wordt nu ook een ouderbijdrage gevraagd als kinderen psychiatrische zorg krijgen en niet meer thuis wonen. De bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de dagelijkse kosten van levensonderhoud. Ouders van bijvoorbeeld uit huis geplaatste kinderen die in pleeggezinnen en jeugdinstellingen wonen, betalen deze bijdrage al jaren.
,,Als kinderen 24 uur per dag in een instelling zijn, mag je daar wel een bijdrage voor vragen’’, stelde ook Brigitte van der Burg (VVD). Zij noemde het onbegrijpelijk dat partijen als D66 en ChristenUnie ,,die akkoord zijn gegaan met de wet, al na drie weken pleiten voor opschorting. Er is geen apart onderzoek nodig. Er wordt al gekeken of alles goed loopt.’’ ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!