Onderzoek naar Omega 6 zorgt voor twijfel
06-02-2013
• leestijd 2 minuten
Omega-6 is niet zo heilzaam als door veel mensen gedacht wordt.
Dat schrijven Amerikaanse en Australische onderzoekers in het British Medical Journal. Hartpatiënten die veel omega-6 vetzuren gebruiken, overlijden eerder, stellen de onderzoekers.
Cholesterol en vetten
John Kastelein, hoogleraar aan het Amsterdams Medisch Centrum zegt in Trouw dat het verband tussen cholesterol en vetten, zowel verzadigde en onverzadigde vetten niet zo simpel is als sinds de jaren 1960 altijd gedacht is. Hij zegt dat dit onderzoek niet laat zien dat mensen met een gezond hart weer veel vetten zoals boter kunnen eten, maar dat er goed moeten gekeken naar oude onderzoeken. Die zijn volgens hem vaak niet goed gedaan. Medisch specialisten willen mensen gezond laten eten en dat betekent vooral meervoudig onverzadigde vetten. Die zijn te vinden in plantaardige en natuurlijke producten.
Onderzoek
Hiermee bevestigt John Kastelein de resultaten van zijn Amerikaanse en Australische collega's. Die hebben een onderzoek, dat gedaan is in Australië tussen 1966 en 1973, opnieuw onder de loep genomen. Tijdens dit onderzoek kreeg de helft van de 458 gevolgde mannelijke hartpatiënten, een omegarijk dieet voorgeschreven en de andere helft mocht gewoon zijn normale eetpatroon behouden. Toen werd geconcludeerd dat de mensen uit de dieetgroep sneller dood gingen dan de mensen die normaal bleven eten.
Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat dit komt door hart- en vaatziektes.
Kritiek op onderzoek
Martijn Katan, emiritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, zet in Trouw vraagtekens bij het in Australië uitgevoerde onderzoek. Hij haalt een studie aan van de Harvard Universiteit, waaruit bleek dat het onderzoek dat gedaan is tussen 1966 en 1973 niet goed was. Het was al bekend dat minder harde verzadigde en meer onverzadigde vetten gezond zijn. De goede effecten van omega-6 zijn meer aangetoond dan van omega-3."
Bron: Trouw