Onderzoek naar medicijnverkoop dierenartsen
06-08-2009
• leestijd 2 minuten
Minister Gerda Verburg (Landbouw) onderzoekt of het zin heeft om dierenartsen te verbieden geld te verdienen aan medicijnen die zij zelf voorschrijven. In een aantal Scandinavische landen heeft een dergelijk verbod geleid tot een aanzienlijke vermindering van het gebruik van antibiotica in de veehouderij. Dat heeft haar woordvoerster donderdag gezegd naar aanleiding van een bericht van de NOS.
Verburg wil het gebruik van antibiotica verminderen om de kans op de ontwikkeling van resistentie tegen de medicijnen te verkleinen. De toenemende resistentie tegen bijvoorbeeld MRSA is niet alleen gevaarlijk voor dieren, maar ook voor de gezondheid van mensen.
Wie de verkoop van de diergeneesmiddelen dan op zich moet nemen, is nog niet duidelijk. ,,Dat kan een andere dierenarts zijn, maar ook een apotheker. Dat moet het onderzoek uitwijzen'', aldus de woordvoerster. Het onderzoek moet eind dit jaar klaar zijn.
Dierenartsen zien niets in de ontkoppeling, zegt voorzitter Ludo Hellebrekers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde KNMvD. Hij erkent dat het in Denemarken heeft geholpen, maar daar maakte de ontkoppeling deel uit van een heel pakket aan maatregelen, waarin onder meer ook stringente controle en sancties waren opgenomen. ,,Je weet dus niet waardoor het antibioticagebruik precies is afgenomen'', aldus de voorzitter.
De dierenartsen vinden wel dat het gebruik van antibiotica in de diersector drastisch en snel naar beneden moet. Zij denken dat een betere diervoederkwaliteit, strikte hygiëne in de stallen, goede bedrijfsleiding en een beter vaccinatiebeleid zullen helpen. Ook wil de KNMvD een adviescollege instellen, dat zich onder meer buigt over probleemgevallen.
,,De dierenartsen moeten zelf ook haast maken met een goed registratiesysteem, waarin veel meer gegevens staan dan nu gebruikelijk is. Het maatschappelijk belang van antibioticareductie is groot, dus we moeten over een jaar toch wel zo ver zijn'', vindt Hellebrekers. ,,Cruciaal is dat alle betrokkenen er samen hard aan werken.''
Bron: ANP