Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek naar invloed media op kinderen

06-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kids.jpg
Kinderen zitten gemiddeld 4,5 uur per dag voor het scherm, zeven dagen per week. Tieners zitten meer voor een scherm dan op school. Hoogleraar jeugd en media Patti Valkenburg van de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de invloed van al die blootstelling aan verschillende media.
,,Over het algemeen is de invloed van media op kinderen niet zo groot. Maar bij sommige kinderen die van nature gevoelig zijn, is dat wel zo. In die kinderen ben ik geïnteresseerd. Ik wil weten wie deze kinderen zijn en wat voor invloed media op ze hebben'', aldus Valkenburg maandag. Valkenburg is een van de drie winnaars van de NWO-Spinozapremies van dit jaar. Ze krijgt 2,5 miljoen euro die ze vrij kan besteden aan onderzoek. Een groot deel van dat geld wil ze investeren in apparatuur waarmee ze de onbewuste beïnvloeding van kinderen door media kan onderzoeken. Het gaat dan bijvoorbeeld om apparatuur om oogbewegingen, hartslag en hersenactiviteit te onderzoeken. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat kinderen niet alleen bewust maar ook onbewust door media worden beïnvloed. ,,In veel Amerikaanse gezinnen staat de tv de hele dag aan zonder dat er bewust naar gekeken wordt. De programma's die opstaan, zijn vaak niet geschikt voor de leeftijd van de kinderen, maar ze krijgen er wel wat van mee. De tv kan zo een negatieve invloed uitoefenen.'' Er zijn twee fases in het leven van kinderen waarin ze extra gevoelig zijn voor de effecten van media. ,,Kleuters kunnen vaak nog geen verschil maken tussen fantasie en realiteit en kunnen extreem bang zijn van figuren uit tekenfilms. Jonge tieners kunnen weer extra gevoelig zijn voor pornografie. Dat kan gevolgen hebben op hun houding tegenover seksualiteit en vrouwen'', aldus Valkenburg. Valkenburg begint begin volgend jaar met een grote studie waarin vier jaar lang 900 gezinnen gevolgd worden. Daarin gaat ze met andere onderzoekers bekijken wat de gevolgen zijn van, zoals zij het noemt, de entertainisering van de kindertijd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!