Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Onderzoek naar hufterige vleeseters was vals
08-09-2011
•
leestijd 2 minuten
•
157 keer bekeken
•
Het onderzoek van drie hoogleraren waaruit zou blijken dat vleeseters "egoïstische hufters" zijn berustte op fraude. Hoogleraar Diederik Stapel, die woensdag aan de Universiteit van Tilburg op non-actief is gezet wegens het gebruik van valse gegevens, had de resultaten verzonnen.
Afgang van mega-formaat
"Een afgang van mega-formaat" noemt hoogleraar Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen de kwestie. Zij en professor Marcel Zeelenberg uit Tilburg waren de mede-onderzoekers. "De resultaten waren compleet fake. Er bestaan vermoedelijk helemaal geen onderzoeksresultaten over de effecten van het denken aan vlees en we kunnen hierover dan ook geen enkele uitspraak doen."
Commotie
Volgens de beide professoren presenteerde Stapel hen een tabel en een onderzoek, dat zogenaamd door een assistent van hem was gedaan. Het onderzoek trok internationaal veel aandacht, maar er ontstond in de wetenschappelijke wereld al direct commotie over de conclusies en de onderzoeksmethode. Zo fronste men in Nijmegen volgens een woordvoerder van de universiteit de wenkbrauwen, omdat er nog geen wetenschappelijke publicatie van het onderzoek was geweest. Zo'n publicatie wordt altijd 'tegengelezen' door andere wetenschappers en dat was juist bij dit controversiële onderwerp niet gebeurd. "Ze hadden beter nog even kunnen wachten, was de algemene mening."
Bedenkingen
Collega's van Stapel hadden al langer hun bedenkingen over de onderzoeken van de professor, die tevens decaan van een Tilburgs instituut was. Het 'vleesonderzoek' was de druppel die de emmer deed overlopen, alhoewel het eerste geval van fraude op basis van een ander onderzoek is vastgesteld. Stapel zou jarenlang hebben gemanipuleerd met gegevens. Een commissie onderzoekt hoe omvangrijk de zaak is. "Het is een persoonlijk drama'', zei rector magnificus Philip Eijlander van Tilburg woensdag. "Het maakt duidelijk hoe ook wij als psychologen ons volstrekt kunnen vergissen in mensen", concludeert Vonk donderdag.
ANP