Kassa

Onderzoek naar gevolgen uithuiszetting kwetsbare gezinnen

01-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
sleutels huur 1127

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman gaan onderzoek doen naar de gevolgen van uithuiszetting bij kwetsbare gezinnen. Vaak is het onduidelijk welke kanalen zij kunnen aanboren voor steun en hulp, dat melden de instanties.

Naar verwachting zal het onderzoek in de zomer van 2022 worden afgerond. Het onderzoek richt zich op de obstakels die de kwetsbare gezinnen ervaren bij een uithuiszetting. Een belangrijk uitgangspunt van het onderzoek is helder te krijgen wat gezinnen mogen verwachten van de overheid in het kader van mensen- en kinderrechten. 

Grote gevolgen voor ontwikkeling

De instanties benadrukken dat de gezinnen plotseling hun huis moeten verlaten als er sprake is van uithuiszetting. Door de woningnood is het vervolgens lastig voor die gezinnen om op korte termijn passende ruimte te vinden, waardoor soms crisisopvang nodig is. Een dergelijke situatie kan grote gevolgen hebben voor de gezinsleden. Vooral bij kinderen kan het leiden tot een grote impact op de ontwikkeling.

In gesprek met gezinnen

Door in gesprek te gaan met gezinnen, hulpverleners en instanties hopen de ombudsmannen inzichtelijk te krijgen waar mensen tegenaan lopen. Ook kan het onderzoek meer inzicht geven in de specifieke gevolgen die uithuiszetting heeft op de ontwikkeling van volwassenen en kinderen in de desbetreffende gezinnen. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

gerardvantol
gerardvantol1 okt. 2021 - 20:55

Hoe zit het met recht op huisvesting, een bad en fatsoenlijke maaktijden of geldt dit alleen voor zogenaamde vluchtelingen.

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe2 okt. 2021 - 5:47

Het feit dat u niet eens een vraagteken aan het einde van de zin plaatst zegt al genoeg over het retorische gehalte van de zin. Jammer dat u 'zogenaamde' vluchtelingen schrijft. In Kabul hangen net als vroeger weer levenloze lichamen in bomen. Als je dit nieuws hoort en ziet dan kunt u zich misschien voorstellen dat je je kinderen bij de hand pakt en zo snel mogelijk naar een ander land vertrekt. En ja hoor, om toch met een antwoord op uw retorische vraag te komen: élke inwoner van Nederland heeft recht op een huis en eten.

JannieBoe
JannieBoe2 okt. 2021 - 5:50

Het onderwerp is trouwens uithuiszetting. Die mensen wonen dus al ergens. Maar omdat er iets fout gaat worden ze uit hun huis gezet. Ook dat is iets wat élke Nederlander kan overkomen als je bijvoorbeeld de huur niet betaalt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!