Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek naar gevolgen uithuiszetting kwetsbare gezinnen

01-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
sleutels huur 1127

De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman gaan onderzoek doen naar de gevolgen van uithuiszetting bij kwetsbare gezinnen. Vaak is het onduidelijk welke kanalen zij kunnen aanboren voor steun en hulp, dat melden de instanties.

Naar verwachting zal het onderzoek in de zomer van 2022 worden afgerond. Het onderzoek richt zich op de obstakels die de kwetsbare gezinnen ervaren bij een uithuiszetting. Een belangrijk uitgangspunt van het onderzoek is helder te krijgen wat gezinnen mogen verwachten van de overheid in het kader van mensen- en kinderrechten. 

Grote gevolgen voor ontwikkeling

De instanties benadrukken dat de gezinnen plotseling hun huis moeten verlaten als er sprake is van uithuiszetting. Door de woningnood is het vervolgens lastig voor die gezinnen om op korte termijn passende ruimte te vinden, waardoor soms crisisopvang nodig is. Een dergelijke situatie kan grote gevolgen hebben voor de gezinsleden. Vooral bij kinderen kan het leiden tot een grote impact op de ontwikkeling.

In gesprek met gezinnen

Door in gesprek te gaan met gezinnen, hulpverleners en instanties hopen de ombudsmannen inzichtelijk te krijgen waar mensen tegenaan lopen. Ook kan het onderzoek meer inzicht geven in de specifieke gevolgen die uithuiszetting heeft op de ontwikkeling van volwassenen en kinderen in de desbetreffende gezinnen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!