Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Onderzoek naar gemeentebeleid moet beter'

04-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520 geld
Elke gemeente moet straks beschikken over een onafhankelijke rekenkamer die onderzoekt of het gemeentebestuur zijn werk wel goed doet. Nu is dat nog vrijblijvend, maar daardoor komt van die controle in de praktijk vaak weinig terecht. Daarom wil minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) de regels aanscherpen.

Meer inzicht

Het werk van lokale rekenkamers is volgens de minister van groot belang voor gemeenteraden, die daardoor meer inzicht krijgen in doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gevoerde beleid. Dat belang neemt bovendien toe doordat gemeenten er meer taken en daarbij horende middelen bij krijgen.

Zelf rekenkamer instellen

Ollongren wil daarom af van de keuzevrijheid die gemeenten nu nog hebben. Elke gemeente moet zelf, of eventueel samen met andere gemeenten, een rekenkamer instellen. Die krijgt daarnaast de bevoegdheid onderzoek te doen bij private partijen waar gemeenten contracten mee sluiten.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!