Kassa

Onderzoek naar allergie cashewnoten

15-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cashewnotejs.jpg
Wetenschappers van het Erasmus MC, UMC Groningen en de Wageningen Universiteit gaan onderzoeken hoeveel kinderen last hebben van ernstige allergie voor cashewnoten, zo hebben ze dinsdag bekendgemaakt. De onderzoekers willen ook een nieuwe test ontwikkelen waarmee de allergie snel en veilig kan worden aangetoond.
'Toename kinderen met cashewnoten-allergie'
Tot nu toe wordt vaak gepraat over een pinda-allergie, maar de onderzoekers denken dat de cashewnoten-allergie mogelijk ernstiger is. Bovendien denken ze dat het aantal kinderen met de allergie steeds toeneemt. Op zich komt het weinig voor dat mensen allergisch zijn voor de noten. Schattingen geven aan dat minder dan 1 procent van de bevolking lijdt aan pinda-allergie. Kinderen zouden er gevoeliger voor zijn.
Huidtest
Kinderen moeten nu een huidtest ondergaan om vast te stellen of ze allergisch zijn. Het kan ook zijn dat ze bloed moeten afstaan zodat in het laboratorium kan worden onderzocht of ze de allergie bij zich dragen. Als tweede stap krijgen ze hele kleine hoeveelheden cashewnoten toegediend. Twee dagen lang wordt vervolgens gekeken hoe het kind op de stoffen reageert. Het moet dan in het ziekenhuis blijven om eventuele heftige reacties meteen te kunnen behandelen. De gevolgen kunnen immers levensbedreigend zijn. Deze methode kost veel tijd en geld. Bovendien is het ingrijpend voor de kinderen en ouders.
Toekomst
In de toekomst zou de test niet meer via het lichaam van het kind moeten worden uitgevoerd maar in een reageerbuisje in het laboratorium. Dat is beter voor het kind, sneller en veiliger.
ANP

Meer over:

allergie, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!