Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek: Microplastics in Nederlands vlees en melk

08-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
584 keer bekeken
  •  
Koeien 930x520

In vlees en melk van Nederlandse koeien en varkens zitten piepkleine plastic deeltjes, ook wel microplastics genoemd. Dat hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekt.

Ze troffen ook drie soorten plastic aan in het bloed van alle onderzochte dieren: twaalf koeien en twaalf varkens. De studie was bescheiden in omvang, maar opdrachtgever Plastic Soup Foundation noemt de uitkomsten "schokkend."

Ook in het vlees van zeven van de acht onderzochte rundvleesmonsters werd minstens één type plastic gedetecteerd. Net als vijf van de acht stukjes varkensvlees die de onderzoekers analyseerden. Ook 18 van 25 onderzochte melkmonsters bevatten microplastics.

Bron mogelijk voer met verpakking

Als mogelijke besmettingsbron noemen de onderzoekers vervuild voer. Volgens directeur Maria Westerbos van stichting Plastic Soup Foundation lijkt het erop dat een deel van de restpartijen van de voedingsmiddelenindustrie "met verpakking en al wordt verwerkt tot veevoer."

VU: Nader onderzoek gewenst

De stichting vermoedt dat "vrijwel elke biefstuk en hamburger" kleine stukjes plastic bevat. Maar die aannames komen niet uit het VU-onderzoek. De Amsterdamse onderzoekers waarschuwen vanwege de bescheiden omvang van hun studie juist voor te grote conclusies. Zij noemen hun resultaten "een eerste indicatie dat plasticdeeltjes aanwezig zijn in detecteerbare concentraties in modern veevoer, de dieren die dat eten en in producten van de boerderij."

Over de vraag hoe schadelijk de microplastics in voedsel zijn, geeft deze studie ook geen uitsluitsel. Nader onderzoek naar de omvang van de blootstelling én de eventuele risico's is gewenst, vinden de onderzoekers van de VU.

'Zorg voor plasticvrije voedselketen'

"Deze studie leidt tot ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics", zegt directeur Westerbos van de Plastic Soup Foundation. Ze voegt eraan toe dat "boeren hier niet verantwoordelijk voor zijn."

Vers voer dat ze aan testen onderwierpen bleek geen meetbare plasticdeeltjes te bevatten. In alle twaalf de monsters van zogeheten voerpellets en versnipperd veevoer die werden onderzocht was dat wel het geval.
Uit voorzorg zou de overheid moeten garanderen dat de voedselketen volledig plasticvrij is, vindt de Plastic Soup Foundation.

Minister van Landbouw Henk Staghouwer moet daarvoor zorgen, stelt de organisatie, die hierover ook een petitie is begonnen. Verder zou de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hier strenger op moeten handhaven, stelt de Plastic Soup Foundation. 

bron: ANP / Plastic Soup Foundation

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!