De economie laat juichende cijfers zien, maar de koopkrachtsituatie van veel senioren is minder rooskleurig. Dit blijkt uit het jaarlijkse koopkrachtonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Veel ouderen zijn financieel kwetsbaar
.
Meer dan 3 van de 10 senioren heeft geen eigen vermogen of spaargeld. Zij komen sneller in de problemen bij een onverwachte tegenvaller. De financieel kwetsbare senior is vaak alleenstaand en vaak vrouw. Ook zijn er opvallend veel ‘jonge’ senioren met financiële problemen.
Geen buffer
Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, doet een dringend beroep op de politiek: “Ik ben opnieuw geschrokken van de verhalen van deze senioren, van de realiteit achter de koopkrachtplaatjes. Veel ouderen hebben geen buffer om hoge zorgkosten of tegenvallers op te vangen. Hiervoor moet meer aandacht komen.”
Moeilijkheden
Uit het onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat een stijging van de maandelijkse zorgpremie met 10 euro per maand moeilijkheden geeft bij 23% van de respondenten. 16% van de senioren heeft het afgelopen jaar omwille van de kosten moeten afzien van zorg.
In totaal deden 1.200 Nederlandse senioren mee aan dit
onderzoek
.
Dat is een kolfje naar de hand van Rutte en Pechthold. Ik weet nog dat hun lijfspreuk was" wie niet werkt zal niet eten, daarom moet werken weer lonend worden". Ik verwacht helaas dat het er voor de AOW ers en gepensioneerden zeer somber uit ziet, deze groep telt bij deze ( en vorige) regeringen niet mee en worden beschouwt als uitschot van de maatschappij.