Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Onderzoek KBO-PCOB: 'veel senioren financieel kwetsbaar'

4 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
pensioen ouderen 930 520
De economie laat juichende cijfers zien, maar de koopkrachtsituatie van veel senioren is minder rooskleurig. Dit blijkt uit het jaarlijkse koopkrachtonderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Veel ouderen zijn financieel kwetsbaar .
Meer dan 3 van de 10 senioren heeft geen eigen vermogen of spaargeld. Zij komen sneller in de problemen bij een onverwachte tegenvaller.  De financieel kwetsbare senior is vaak alleenstaand en vaak vrouw. Ook zijn er opvallend veel ‘jonge’ senioren met financiële problemen. 

Geen buffer

Manon Vanderkaa, directeur KBO-PCOB, doet een dringend beroep op de politiek: “Ik ben opnieuw geschrokken van de verhalen van deze senioren, van de realiteit achter de koopkrachtplaatjes. Veel ouderen hebben geen buffer om hoge zorgkosten of tegenvallers op te vangen. Hiervoor moet meer aandacht komen.”

Moeilijkheden

Uit het onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat een stijging van de maandelijkse zorgpremie met 10 euro per maand moeilijkheden geeft bij 23% van de respondenten. 16% van de senioren heeft het afgelopen jaar omwille van de kosten moeten afzien van zorg. 
In totaal deden 1.200 Nederlandse senioren mee aan dit onderzoek
Bron: KBO-PCOB

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!