Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek: Groter tekort aan woningen dan ministerie laat blijken

22-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1143 keer bekeken
  •  
koopwoning huis 1127 bezichtigen makelaar hypotheek nieuwbouw

Er is een tekort aan woningen in Nederland, dat is geen geheim meer. Volgens Atlas Research komt het neer op 390.000 woningen die we missen in ons land. Van de grootste gemeenten is in Amstelveen en Amsterdam de nood het hoogst. Daar zoeken voor elke 100 beschikbare woningen zo'n 150 gegadigden. Ook in Hilversum, Utrecht en Amersfoort is de woningnood hoog met 140 kandidaten voor elke 100 huizen. Gemiddeld zijn er in Nederland 105 kandidaten voor 100 beschikbare huizen.

Volgens het onderzoeksbureau, is het woningtekort in Nederland beduidend hoger dan uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zou blijken. Het ministerie raamt het tekort op 279.000 woningen. Het verschil komt door een andere meetmethode die het bureau hanteert. Zo laat Atlas de woonwensen van woningzoekenden, die naar voren kwamen in enquêtes meetellen en tellen ook mensen van onder de 25 jaar mee, die woonruimte zoeken, maar bijvoorbeeld nog bij hun ouders wonen.

Het cijfer van BZK wordt bepaald door het aantal beschikbare en leegstaande woningen (99.000) af te trekken van het aantal van 378.000 huishoudens dat op zoek is of gaat naar een eigen woning.

Minste druk

De minste druk op de woningmarkt is er aan de randen van Nederland, zoals in Zeeland, Friesland, Groningen, de Achterhoek en Zuid-Limburg. In die gebieden ligt de behoefte ruim onder de 100 belangstellenden per 100 woningen. "Dat er in die regio's toch geen massale leegstand is, komt doordat mensen uit andere regio's hun woonwensen bijstellen en uitwijken naar de "minder populaire regio's", zegt een onderzoeker van Atlas Research.

Overschot

Er zijn ook regio's in Nederland waar een relatief overschot dreigt aan woningen. Almere, Lelystad en Helmond willen meer dan 10 procent van de huidige gemeentelijke woningvoorraad erbij bouwen. Meer dan dat daar momenteel behoefte aan is. "Zonder grote investeringen in de leefbaarheid en bereikbaarheid van dergelijke gemeenten wordt er mogelijk voor toekomstige leegstand gebouwd", schrijft Atlas.

Het ministerie van BZK wil het woningtekort naar 2 procent terugdringen door het bouwtempo te verhogen van de huidige 70.000 naar ruim 100.000 woningen per jaar. "Zelfs in dat versnelde bouwtempo is de woningbouwopgave niet voor 2030 gerealiseerd", waarschuwt Atlas.

Bron: Atlas Research/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

gerardvantol
gerardvantol22 jun. 2022 - 21:13

Natuurlijk kloppen de cijfers van de ministeries niet. Onder aartsleugenaar Rutte mag de waarheid immers nooit uitgesproken worden.

Karin en Erik Rodenburg
Karin en Erik Rodenburg22 jun. 2022 - 10:33

Ik hoop dat ik het artikel verkeerd lees want hel komt op mij over dat er per woning, gemiddeld, maar 2 gegadigden zijn. Dit komt echter totaal niet overeen met de berichten dat er per woning tienlatten! tot ruim honderd mensen bieden danwel overbieden. Ook bij huurwoningen komt het aantal reacties/gegadigden regelmatig boven 200 mensen. Dus voor mijn gevoel klopt het artikel niet.

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe22 jun. 2022 - 11:58

Hier wordt wat anders bedoeld. Het gaat om de Woondruk-index. Het zijn de absolute getallen die beschikbare huizen aangeven en mensen die op zoek naar een woning zijn. Het getal geeft het tekort aan woningen aan.

harrybre
harrybre22 jun. 2022 - 12:51

Als iedereen nu na het bezichtigen van één huis het voor gezien hield, had u gelijk. Echter, menigeen gaat naar tig huizen kijken, en daardoor worden die aantallen gegadigden zo opgeschroefd. Dat huizentekort hebben we zelf veroorzaakt door ons sabotage inspraak-geOH, gekoppeld aan het meer dan stroperig beleid van de overheid, de monopoliewinsten van het Gemeentelijk Grondbedrijf met z'n uitgiften van bouwgrond voor woekerwinsten zo goed als enkel aan project ontwikkelaars. Verder: Vlaanderen heeft van 2000-2020 gemiddeld 6070 huizen per 1 miljoen inwoners gebouwd, In NL: 17,4 mln inwoners met 71.676 huizen = 4119 per mln inw., dus 2/3 van Vlaanderen. Over 20 jaar is dat dus een enorm tekort van haast 700.000 huizen. In Vlaanderen woont men met 2,3 personen per woning, in NL met 2,1 persoon.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!