Kassa

Onderzoek: Duizenden 06-nummers misbruikt voor ongewenste telefoontjes

  •  
25-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14321 keer bekeken
  •  
ongewenste beller telefoontjes callcenter 1127

Uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl blijkt dat steeds meer oplichters en spammers betrouwbaar uitziende 06-nummers gebruiken om hun ongewenste belletjes mee te plegen. Sinds een wetswijziging in 2021 zijn dit soort ongevraagde telefoontjes niet meer toegestaan. Toch worden vandaag de dag nog altijd zo’n 10.000 Nederlandse 06-nummers ingezet om consumenten te misleiden.

Beslist.nl voerde de representatieve steekproef uit onder bijna 150.000 willekeurig gekozen Nederlandse 06-nummers en 78.000 geregistreerde nummers voor marketingdoeleinden bij de ACM (Autoriteit Consument & Markt).

Spammers wijken uit naar 06-nummers

Uit het onderzoek blijkt dat 0,02 procent van de onderzochte telefoonnummers wordt bestempeld als ‘gevaarlijk’. Op het eerste gezicht lijkt dit weinig, maar als je het percentage afzet tegen de in totaal ruim 55 miljoen vrijgegeven Nederlandse 06-nummers, gaat het om een totaal van bijna 10.000 spam-telefoonnummers. Deze nummers worden onder andere gebruikt voor scams en robocalls. 

Naast de 06-nummers die als ‘gevaarlijk’ worden bestempeld, worden nog eens ruim 3.000 nummers bestempeld als ‘irritant’. Deze nummers worden vooral gebruikt door telemarketeers. Over 0900-, 0800- en 088-nummers die voor marketingdoeleinden zijn geregistreerd bij het ACM worden nauwelijks negatieve meldingen meer gedaan.

Ongewenste telefoontjes voorkomen

Je zit waarschijnlijk niet te wachten op vervelende spam- of verkooptelefoontjes. Word je toch lastig gevallen? Er zijn een paar dingen die je ertegen kunt doen:

  1. Nummers blokkeren. Je kan zelf nummers blokkeren waarvan je geen telefoontjes meer wil ontvangen. Ook kan je aan je provider vragen dit voor je te doen.
  2. Installeer een app voor nummerherkenning. Zo zie je gelijk door wie je gebeld wordt. Neem je telefoon niet op als een onbekend of anoniem nummer belt.
  3. Verdacht telefoontje? Er zijn platforms waar je dit soort nummers kan melden. Zo help je ook anderen om deze nummers te vermijden.

Meldpunt ongewenste verkooptelefoontjes

Als je te maken krijgt met vervelende verkooptelefoontjes van bedrijven waar je geen klant bent (geweest) kan je dit melden bij de Consuwijzer. Dit is een informatieloket dat onderdeel is van de ACM. Als het bedrijf niet kan bewijzen dat jij ooit toestemming hebt gegeven voor dit telefoontje kunnen ze een flinke boete krijgen. 

Bron: Beslist.nl

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

A. Peijnenborg
A. Peijnenborg28 mei 2023 - 11:22

Als nou alle ziekenhuizen, huisartsen en officiële instanties ook eens gaan bellen met nummerweergave, dan kun je idd. onbekende nummers negeren en/of blokkeren.

zandkorrel
zandkorrel26 mei 2023 - 12:57

Pas op met het NIET opnemen van anonieme telefoontjes, het kan de dokter of het ziekenhuis zijn !

1 Reactie
Objener
Objener26 mei 2023 - 13:58

Ook voor hulpverleners geld dat ik niet een gesprek kan/mag beantwoorden. En ook zij kunnen dan gebruik maken van de voicemail.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!