Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek cv-ketel Ferroli laat op zich wachten

21-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Ferroli
Het onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar oudere modellen cv-ketels van het merk Ferroli laat te lang op zich wachten. Een Kamermeerderheid verzocht minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in een motie van eind mei ervoor te waken dat dit onderzoek nog voor de zomer afgerond zou zijn. Dat is tot op heden echter niet gebeurd. Bij de redactie van Kassa blijven de calamiteiten ondertussen binnenstromen.
In augustus en juni jl. vlogen weer twee ketels in brand. Een van de bewoners laat weten dat haar kinderen in bad zaten toen het warme water ineens uitviel. De ketel die zich op dezelfde verdieping bevond, bleek compleet doorgebrand. "Gelukkig had het apparaat zichzelf uitgeschakeld, ik had er niet aan moeten denken wat er anders was gebeurd", vertelt Sayma Kuipers. Kort daarvoor ging het nog mis bij de familie Wijninga. De bewoners konden net op tijd de stroom uitschakelen waardoor de brand niet verder kon gaan.  

Fikse woningbranden

Dat het ook anders kan aflopen, lieten we in de vorige uitzendingen van Kassa zien. Meerdere bewoners hebben inmiddels met een fikse woningbrand te maken gehad door de cv-ketel van Ferroli. Bij het grootste onderhoudsbedrijf Breman zijn duizenden gevallen van smeltschade bekend. Het bedrijf vervangt de ketels al jaren preventief en zegt dat de veiligheid van het toestel onbeheersbaar is geworden.
Onderhoudsbedrijf Feenstra en diverse woningcorporaties daarentegen zeggen het onderzoek van de NVWA af te wachten alvorens zij besluiten om de ketels te vervangen.

Ander onderzoek

Kamerlid Daniel Koerhuis (VVD) en Sandra Beckerman (SP) dringen er bij de minister op aan het onderzoek naar de cv-ketel zo snel mogelijk te af te ronden. "Als het de NVWA niet lukt dan moet de minister regelen dat er zo snel mogelijk een ander onderzoek ligt. Het kan niet zo zijn dat mensen zo lang in onzekerheid verkeren", aldus Koerhuis.

Apparaat vervangen

Deskundigen die Kassa heeft geraadpleegd, adviseren om dit apparaat zo snel mogelijk te vervangen en om het toestel tot die tijd uit te zetten tijdens het slapen en verlaten van de woning. Zet vooral geen brandbare materialen op en/of in de buurt van de ketel.

Is jouw ketel een probleemketel?

De probleemketels betreffen de volgende oudere series HR toestellen, deze toestellen zijn geproduceerd tussen 1997 en 2011.
- Agpo Econpact
- Agpo MegaDens
- Agpo Ultima
- Agpo MegaLux
Het toestel is te herkennen op de onderstaande afbeelding.
Ferroli ketels

Alles over de gevaarlijke cv-ketels van Ferroli

In Nederland hangen volgens deskundigen circa 150.000 cv-ketels van het merk Ferroli die levensgevaarlijk kunnen zijn. Het gaat om cv-ketels van de typen Econpact, Ultima, Megadens en Megalux met een productiedatum van voor 2011. Kassa besteedde meerdere keren aandacht aan de onveilige ketels van Agpo Ferroli. Lees in dit dossier alles over de onveilige ketels .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!