Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Onderzoek Alzheimermedicijnen wordt beter'

13-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hersenen_04.jpg
Door een nieuwe onderzoeksmethode is het verloop van de ziekte van Alzheimer nauwkeuriger te volgen. Dat blijkt uit onderzoek van Maartje Kester, waar zij vrijdag op promoveert aan het VUmc Alzheimercentrum. Door het bestuderen van hersenvocht van patiënten met deze vorm van dementie is de schade aan de hersenen in kaart te brengen. Dat is volgens Kester van belang om in de toekomst nieuwe medicijnen te ontwikkelen.
Artsen willen graag medicijnen maken die de schade aan hersenen als gevolg van Alzheimer verminderen. Dat kan alleen als zij weten hoe groot die schade is. Tot nu toe werd dat afgeleid uit het geheugenverlies van patiënt, slechts een symptoom van de ziekte, aldus Kester.
Artsen hebben op dit moment in Nederland bij ruim 200.000 mensen dementie geconstateerd. Ongeveer twaalfduizend dementiepatiënten zijn jonger dan 60 jaar als de ziekte bij hen begint. De Gezondheidsraad denkt dat het aantal dementen in 2040 zal zijn verdubbeld. Dat komt vooral door de vergrijzing.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!