Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek: 9 procent van getest vuurwerk onveilig

20-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
vuurwerk nieuwjaar oud en nieuw 1127

Consumentenvuurwerk dat door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) getest is, blijkt niet altijd te voldoen aan de veiligheidseisen. 9 procent is daardoor afgekeurd. Uit het onderzoek blijkt ook dat 31 procent van het onderzochte vuurwerk van onvoldoende kwaliteit is.

Elk jaar doet de ILT een onderzoek naar consumentenvuurwerk. De tests waren deze keer vrijwel klaar toen alsnog ook voor afgelopen jaarwisseling tot een vuurwerkverbod werd besloten.

Test

Er is gekeken naar 187 verschillende artikelen. Er zijn tien exemplaren getest van elk artikel. Het vuurwerk werd afgekeurd omdat ze bijvoorbeeld ontploften, omvielen, vanwege brandende delen, omdat ze te luid waren, te lang nabrandden of omdat het zogeheten blindgangers waren. Een blindganger is vuurwerk dat niet op het oorspronkelijk bedoelde moment afgaat.

Waarschuwing

De importeurs van het afgekeurde vuurwerk moesten dat specifieke vuurwerk op eigen kosten laten vernietigen. De importeurs van het vuurwerk dat niet voldoende kwaliteit had, hebben een waarschuwing gekregen en moeten dit vuurwerk aanpassen. ANP

Meer over:

vuurwerk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!