Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderzoek: 61 procent wil nieuwe verkiezingen

20-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
verkiezingen stembus stemmen 1127
Er moeten volgens zes op de tien mensen (61 procent) nieuwe verkiezingen komen in plaats van dat er nog geprobeerd wordt om een minderheidskabinet te vormen. Ook veel D66-stemmers en CDA-stemmers geven hier de voorkeur aan. Dat meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek onder 28.000 mensen.
Momenteel wordt onderzocht naar de mogelijkheden voor een minderheidskabinet, bestaande uit VVD, D66 en CDA. Uit het onderzoek blijkt dat 51 procent van de CDA-stemmers en 43 procent van de D66-stemmers de voorkeur geven aan nieuwe verkiezingen. Bij de VVD-stemmers gaat het om 27 procent.

Nieuwe verhoudingen

Veel D66-stemmers en CDA-stemmers hopen met nieuwe verkiezingen ook op "nieuwe verhoudingen, die de kans op een geslaagde formatie vergroten", aldus EenVandaag. Sommige stemmers geven aan op een andere partij te stemmen als er nieuwe verkiezingen komen.

Vertrouwen

Volgens EenVandaag is de onvrede ook zichtbaar in het vertrouwen in Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag. De stemmers van D66 en CDA geven hun partijleiders het laagste vertrouwenscijfer vergeleken met andere partijen. Bij Kaag gaat het om 69 procent en bij Hoekstra om 62 procent. Dit was in mei voor Kaag nog 91 procent en voor Hoekstra 70 procent.
Het onderzoek werd van 15 tot en met 20 september gehouden en er deden 19.834 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee voordat Kaag zich terugtrok als minister. Daarna deden nog 8200 mensen mee aan het onderzoek. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.
Bron: EenVandaag/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!