Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderwijsminister is tegen registreren studieschuld bij BKR

22-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
thuisstudie 1127
De studieschuld moet niet bij de BKR geregistreerd worden, vindt demissionair Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Daarmee gaat ze in tegen het voorstel dat de Autoriteit Financiële Markten deed om dat juist wel te doen.
Eerder ging het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) al in tegen het AFM-advies. Volgens hen zou zo'n registratie het voor afgestudeerden nóg moeilijker maken om een huis te kunnen kopen.
Iedereen die meer dan 250 euro leent, wordt in de gaten gehouden door het Bureau Krediet Registratie (BKR).  Wanneer het je niet lukt om je schulden af te betalen, krijg je een 'negatieve BKR-registratie.' Daarmee wordt het lastig om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten.

Afschrikwekkend

Maar voor studenten die een studieschuld hebben, geldt er een uitzondering. Als het aan Van Engelshoven ligt, blijft dat zo. "Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben, gaan we dus niet doen", laat ze via Twitter weten.
"Het leenstelsel en de huidige woningmarkt zijn op zichzelf al genoeg reden tot zorgen voor studenten, we moeten hen niet nog verder afrekenen voor het feit dat ze moeten lenen voor hun studie," zegt ISO-voorzitter Dahran Çoban. Ze vindt bovendien dat invoering een breuk zou zijn met de beloftes die bij de invoering gedaan werden.

Problemen met aflossen

Ondanks die belofte stelde de AFM voor om studieleningen, net als andere leningen, toch te registreren bij het BKR. Mensen die een te hoge hypotheek afsluiten zouden anders in de problemen kunnen komen met aflossen. Zo'n 15 procent van de mensen geeft een studieschuld niet op bij het aanvragen van een hypotheek.
Voor jongeren is het steeds moeilijker om een starterswoning te kopen. Er is toenemende schaarste waardoor woonruimte duurder wordt, terwijl het aantal potentiële kopers stijgt door onder meer de aanhoudende lage rente.

Meer over:

bkr, studieschuld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!