Kassa

Onderwijsinspectie: 28 meldingen over ‘vrijwillige’ ouderbijdrage

16-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4003 keer bekeken
  •  

Sinds 1 augustus is het verboden voor scholen om ouders te verplichten een bijdrage te betalen voor extra activiteiten zoals excursies en schoolreisjes. Toch zijn er scholen die hier niet duidelijk over communiceren of de wet niet naleven, blijkt uit een enquête van Ouders & Onderwijs in samenwerking met Kassa. Eén op de vijf ouders voelt druk om te betalen, omdat ze horen dat hun kind anders niet mee mag op schoolreisje of excursie.  

Ook geven ouders aan dat scholen ze alsnog onder druk zetten door meerdere betalingsherinneringen te sturen. Dit is opmerkelijk, omdat de wet juist in het leven is geroepen zodat alle leerlingen kunnen meedoen met activiteiten die de school organiseert buiten het verplichte lesprogramma om, ook als ouders de vrijwillige bijdrage niet betalen. 

Inspectie herkent signalen

De Onderwijsinspectie laat aan Kassa weten de signalen te herkennen en vindt het zorgelijk dat de vrijwilligheid van de ouderbijdrage voor ouders onduidelijk is. Sinds de wetswijziging op 1 augustus 2021 heeft de Onderwijsinspectie 28 meldingen ontvangen van ouders. Volgens de inspectie zijn dat relatief veel meldingen in een korte tijd. De meldingen gaan over de onduidelijke communicatie en de vrijwilligheid van de ouderbijdrage en over bijdragen die ten onrechte verplicht worden gesteld door de school. Minister Arie Slob laat weten dat de Onderwijsinspectie zal handhaven. ‘Er kan geen enkele twijfel over zijn: vrijwillig is vrijwillig,’ laat hij weten. Hij adviseert ouders als eerste naar de MR op de school te gaan. ‘Daarna kunnen ouders zich melden bij de Onderwijsinspectie als zaken niet goed gaan. We hebben ook al een paar keer gehoord van de inspectie dat gericht contact zoeken met een school al direct leidde tot oplossingen.’ Ook bij de VO-raad komen de eerste signalen binnen dat scholen hiermee worstelen. "Scholen zijn soms bang om een te groot financieel risico te lopen wanneer de inkomsten via de ouderbijdrage afnemen", laat een voorlichter weten. Sommige scholen hebben nu al de keus gemaakt sommige activiteiten, vooral schoolreizen, niet meer aan te bieden. 

Incassobureau

“Ouders ervaren de ouderbijdrage niet als vrijwillig en scholen zijn daar niet duidelijk over. Er wordt op allerlei manieren de suggestie gewekt dat de vrijwillige ouderbijdrage verplicht is en als ouders het niet betalen, komt er soms een incassotraject achteraan”, zegt directeur Lobke Vlaming van ouderorganisatie Ouders & Onderwijs. De organisatie hekelt de dwingende manier waarop scholen communiceren. “We krijgen signalen dat scholen nog steeds kinderen uitsluiten van activiteiten.” Verder blijkt uit de enquête dat één op de drie ouders moeite heeft om de vrijwillige ouderbijdrage te betalen. De kosten voor de vrijwillige ouderbijdrage verschillen daarnaast sterk. Zo betaalt 39 procent maximaal 50 euro, terwijl 14 procent van de ouders 100 tot 200 euro betalen. Verder betaalt 11 procent tot 500 euro en maar liefst 6 procent geeft aan meer dan 500 euro te betalen.  

Over de enquête

Aan de enquête deden 1388 ouders van kinderen op het primair en voortgezet onderwijs mee. Meer resultaten en een rapportage van de enquête is hier te vinden.

Meer hierover vanavond in Kassa, vanaf 19.05 uur op NPO1.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Ton1960
Ton196016 okt. 2021 - 18:06

Vanwege scheiding kon niet alles meer betaald worden en mochten mijn kinderen niet mee met schoolreisjes dat werdt ook in de klas opgenoemd dat de bedrage nog niet voldaan was. Een kluisje waar men spulletjes in kon leggen daar werdt in de klas de sleutel op gehaald omdat we niet betaald hadden . Dit en nog vele gebeurtenissen hebben de kids meegemaakt en nu ze in de 20 zijn hebben ze het er nog vaak over. Deze school had vele miljoenen extra in kas maar totaal geen pardon als het over geld ging .

YolanWit
YolanWit16 okt. 2021 - 17:54

Toen ik de school van mijn kinderen jaren geleden liet weten dat ik gebruik zou maken van het wettelijk gegeven dat de ouderbijdrage vrijwillig is (omdat ik niet blij was met de verslechtering van hun onderwijs), kreeg ik een woedende mail terug met de mededeling dat ik dan ook nooit meer naar de ouderavonden mocht komen. Op deze school (Werkplaats in Bilthoven) moeten ouders hun belastingaangifte opsturen zodat de school de hoogte van de ouderbijdrage kan vaststellen. Wil je dat niet doen, dan word je aangeslagen voor de hoogste inkomensgroep. De bedragen waren enorm. Reden waarom veel mensen in het dorp de school niet kiezen: te duur. Zo creëer je een elitaire school.

Fajore
Fajore16 okt. 2021 - 14:08

Hoe ziet de onderwijs inspectie dat dan? Bij onze kids op school betalen ouders aan de oudervereniging en niet aan school. Kinderen worden niet uitgesloten, maar waarom vinden deze klagende ouders het dan wel normaal dat de ouders die wel betalen, waarvoor het misschien ook niet altijd uitkomt, ook voor het kind van de niet-betaler meebetalen. Het kind van de niet betaler gaat ook met een Sintkado naar huis, eet ook paasontbijt en gaat ook mee naar een museumuitje…… Dit wordt voor de wel betalende ouders ook duurder als er minder mensen bijdrage.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!