Onderwijsbonden: weg met de nullijn
11-04-2013
• leestijd 1 minuten
Als onderwijspersoneel nog een jaar niet omhooggaat in salaris, is dat ,,onacceptabel'', vinden de onderwijsvakbonden. In het sociaal akkoord, waar vakbonden en werkgevers momenteel voor rond de tafel zitten, moet bekend worden hoe het sociaaleconomische beleid er de komende jaren uit gaat zien. Het lijkt erop dat de partijen er bijna uit zijn met elkaar.
Verlies aan koopkracht
De afgelopen 4 jaar zaten medewerkers in het onderwijs op de nullijn, zoals dat heet. Daarmee is het verlies aan koopkracht tot maar liefst 10 procent opgelopen, zo liet onderwijsvakbond CNV Onderwijs weten. Inmiddels hebben zo’n 15.000 mensen een petitie van de vakbond getekend om de nullijn af te schaffen, aldus CNV Onderwijs donderdag.
Minder loon, hogere werkdruk
,,Het kabinet heeft er al 4 jaar geen geld voor over om de lonen van leraren, schoolleiders en onderwijs ondersteunend personeel te laten stijgen. Dit terwijl de werkdruk steeds hoger is en juist de overheid een van de veroorzakers is met zaken als pestprogramma’s’’, zegt Helen van den Berg, voorzitter van CNV Onderwijs.
Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) is fel tegenstander van de nullijn. ,,We krijgen dagelijks boze telefoontjes over de nullijn waarmee onderwijspersoneel al jaren wordt geconfronteerd. Dat moet over zijn’’, aldus de vakbond. ANP