Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

'Universiteiten en hogescholen moeten scherpere keuzes maken'

12 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Universiteit college school studie 930x520
Universiteiten en hogescholen zouden meer mogelijkheden moeten krijgen om te selecteren aan de poort. Dat is een van de adviezen van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) om de 'mismatch' tussen opleidingen en arbeidsmarkt aan te pakken.
De AWTI stelt dat het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland niet toekomstbestendig is. ''Het onderwijsstelsel levert niet de juiste mix aan afgestudeerden die de arbeidsmarkt vraagt, niet qua oriëntatie (beroepsgericht of academisch), noch qua niveau en studierichting. Universiteiten en hogescholen maken geen scherpe keuzes die aansluiten bij toekomstige maatschappelijke behoeften'', aldus het adviesorgaan.

Lijken op elkaar

Volgens de onderzoekers lijken de Nederlandse onderwijsinstellingen steeds meer op elkaar doordat ze beloond worden voor het aanboren van zo veel mogelijk financieringsbronnen en voor groei van hun studentenaantallen. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's