Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Onderste steen moet boven over glyfosaat'

07-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Landbouw, mais (930x520)
Een speciale commissie van het Europees Parlement gaat onderzoeken hoe pesticiden toegelaten worden op de Europese markt. Een meerderheid stemt in met de oprichting van het comité naar aanleiding van de recent verlengde vergunning met vijf jaar voor de omstreden onkruidverdelger glyfosaat.

Glyfosaat niet kankerverwekkend volgens EFSA

De glyfosaatvergunning werd mede gebaseerd op het oordeel van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat de stof niet kankerverwekkend is. Volgens tegenstanders was de autoriteit echter niet kritisch genoeg over onderzoek dat chemiereus Monsanto, producent van het glyfosaathoudende middel Roundup, heeft aangeleverd. De commissie zal ook naar mogelijke belangenconflicten kijken.

Gevaren van glyfosaat

,,Het is tijd dat de onderste steen boven komt’’, zegt EU-parlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). ,,Veel wetenschappers en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben keer op keer gewezen op de gevaren van glyfosaat. Naast het risico op kanker is ook steeds gewaarschuwd voor vervuiling van grondwater en rivieren, en voor de hormoonverstorende werking. Die risico’s zijn nooit écht serieus genomen door de bevoegde instanties en de Europese Commissie,” aldus Hazekamp.

"Totaal onnodig en overbodig"

Maar volgens Annie Schreijer-Pierik (CDA) is de parlementscommissie ,,totaal onnodig en overbodig''. ,,Nu wordt door allerlei politici een oordeel geveld over objectief wetenschappelijk onderzoek en onafhankelijke adviezen. Er is een terechte vrees dat deze commissie zal worden gedomineerd door emoties en verdraaiingen.'' Gewasbeschermingsmiddelen zijn volgens haar essentieel voor de voedselvoorziening.
De commissie kan getuigen oproepen en niet-openbare studies opvragen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

mariposa 1967
mariposa 19679 feb. 2018 - 11:25

schandalig het draait allemaal om de economie en niet om de gezondheid van de mens en dier. De mens roeit zich zelf uit en dan nog niet te noemen waarom de ziektekosten de pan uitrijzen. 

Theodor59
Theodor598 feb. 2018 - 21:36

Glyfosaat vernietigt ALLES, dus niet alleen "het onkruid".......... ook de bijen, de (roof)vogels, de koeien, de mens...... via hun voedsel keten en drinkwater. Mensen, zoals simon55, die wegzien en niets doen, helpen de producenten van Glyfosaat dus de daders met als doel veel geld, door de telers van het dagelijks voedsel zich contractueel afhankelijkheid van de daders te maken door door alleen afname van glyfosaat als "onkruidbestrijder".  Zelfs de Nederlandse regering Rutte III heeft ingestemd dat de Nederlandse burgers ziek worden en sterven en Nederlandse grond en bodem verziekt.    Wij weten allen dat als het vergif glyfosaat dagelijks in de voedselketen terecht komt, het einde van de mens in zicht komt. We weten allen dat Rutte de dienaar van Brussel (EU) is. De Duitse minister van landbouw heeft eigen machtig, zonder de goedkeuring van de Duitse regering , in Brussel (EU) namens de Duitse regering ingestemd dat Duitsland het gebruik van Glyfosaat mag doorgaan. Binnen de Duitse regering is men nu nationale maatregelen aan het opstellen om het gebruik van Glyfosaat in totaal Duitsland te verbieden. M.v.Gr. Theo Arts   0654292092  

idaaltena
idaaltena8 feb. 2018 - 15:07

Zomaar wat onderzoeken:Glyfosaat komt terecht in de voedingsketen en vervuilt het oppervlaktewater. Tot verrassing van onderzoekers is Roundup altijd giftiger dan zijn actieve ingrediënt glyfosaat. Glyfosaat is toxisch voor menselijke placenta’s als het gebruikt wordt in lagere concentraties dan die aangetroffen worden bij gebruik in de landbouw. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15929894) ‘Blootstelling aan een glyfosaat-bevattend herbicide (GBH) tijdens zowel prenatale als postnatale perioden veroorzaakt oxidatieve stress, beïnvloedt de cholinerge en glutamaterge neurotransmissie in de hippocampus van nakomelingen van onvolwassen en volwassen ratten.’ ‘De mechanismen die ten grondslag liggen aan de GBH-geïnduceerde neurotoxiciteit hebben betrekking op de NMDA-receptoractivatie,aantasting van cholinerge transmissie, astrocytdisfunctie, ERK1 /2-overactivering, verlaagde p65 NF-KB-fosforylatie, die geassocieerd zijn met oxidatieve stress en glutamaat-excitotoxiciteit. Deze neurochemische gebeurtenissen kunnen op zijn minst gedeeltelijk bijdragen aan het depressief gedrag dat wordt waargenomen bij volwassen nakomelingen.’ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28627408)Nog een onderzoek: Neuronale ontwikkeling enaxongroei worden veranderd door glyfosaat: de neuronen (hersencellen) hadden kortere en onvertakte axonen en ze ontwikkelden ook minder complexe dendrieten vergeleken met neuronen die niet aan glyfosaat waren blootgesteld. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26688330)Voor de mensen die werken in de landbouw is Roundup giftig voor levercellen. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28281894) 

simon55
simon557 feb. 2018 - 22:38

Die onderste steen maar mooi laten liggen, anders krijg je net als in Groningen , dat de hele zooi in elkaar dondert

pietgroenia
pietgroenia7 feb. 2018 - 15:20

Het is natuurlijk ook een totaal onschuldig middel. Mevrouw Sharon Dijksma heeft dit al geroepen en nu mevrouw Annie Schreijer Pierik ook. Ik zie gewoon maar 1 oplossing. Allebei de dames een fles aanbieden en vragen of ze hem leeg willen drinken. Het is totaal onschuldig dus wat kan het voor kwaad. Misschien een dat met de directie van Monsanto erbij wordt het een heel gezellig feestje. Zo lang er nog lobby"s zijn en zo lang er nog hele bedrijfstakken afhankelijk zijn en niet verder kijken naar andere oplossingen, zal de miljardenwinsten nog steeds het overwinnen. Maar zoals de oude indiaan al zei: Hoe lang duurt het nog voor de hele wereld naar de ratsmedee is en we er achter komen dat geld niet te eten is.

1 Reactie
mario47
mario477 feb. 2018 - 22:09

Zolang er geen alternatief op de markt is,hoop ik dat spul nog lang te gebruiken.Ennnnn het zijn ook hier mensen die binnen de kom wonen die over het buitengebied willen beslissen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!