Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Ondergrens voor spaarrente in zicht'

03-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
spaarvarken sparen geld zorg 930x520
De spaarrentes in Nederland kunnen niet veel verder meer omlaag. Volgens president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot is de ,,feitelijke ondergrens'' in zicht. Op een gegeven moment komt er immers een niveau waarbij mensen hun geld liever contant aanhouden, en dat is waarschijnlijk niet iets waar de banken veel in trek in hebben.
'Banken zijn terughoudend'
Knot denkt dat banken ,,terughoudend'' zullen zijn de vergoeding die zij rekenen voor het stallen van spaarcenten, nog veel verder omlaag te schroeven. Voor de banken is spaargeld namelijk erg belangrijk, aangezien het een stabiele financieringsbron is.
Nul of negatief
In Nederland is inmiddels een bank die een spaarrente rekent van 0,1 procent, terwijl de grootbanken 0,3 procent hanteren. Of de rente ook tot nul kan zakken of zelfs negatief kan uitkomen, durft Knot niet te zeggen. Dat blijft natuurlijk een commerciële afweging van die banken zelf, stelde de DNB-baas dinsdag in een toelichting op het Overzicht Financiële Stabiliteit van de toezichthouder.
Niet slim om spaargeld thuis te bewaren
Wel wees hij erop dat het bewaren van spaargeld ,,in een oude sok'' ook ,,niet gratis'' is. Als mensen zouden besluiten om al hun spaargeld van hun rekening te halen en thuis te bewaren, zullen ze volgens Knot tevens moeten nadenken over de beveiliging, bijvoorbeeld via een kluis, en dat kost ook geld.
Verdienmodel onder druk
De aanhoudende lage rente op de financiële markten zet het verdienmodel van de banken zelf eveneens steeds meer onder druk. Doordat de rente op veel kredieten en hypotheken jaren geleden voor langere tijd is vastgezet, konden de rente-inkomsten de afgelopen jaren nog aardig op peil gehouden worden. Maar veel van die leningen lopen nu af.
Lagere winstcijfers
Knot denkt dat de lage rente zich in de loop van volgend jaar ook echt gaat vertalen in lagere winstcijfers in de kwartaalberichten van de banken. ,,Het is nieuw dat dit zo nadrukkelijk aan de oppervlakte komt.''
Het is daarbij aannemelijk dat de rente voorlopig laag blijft. DNB roept de financiële sector op zich hierop voor te bereiden. Dat kan bijvoorbeeld door kostenverlagingen door te voeren en door aandeelhouders niet meer zulke hoge rendementen te beloven. ANP

Meer over:

dnb, spaarrente
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

roel sannes
roel sannes5 okt. 2016 - 17:58

Het klinkt misschien wat drastisch maar als de nul-procent is bereikt dan haal ik wat mij betreft zoveel mogelijk geld van de bank om het zelf te gaan beheren of te gebruiken. De banken blijven altijd aan het geld van de burger verdienen terwijl de burger er zelf niets meer voor terug krijgt. Het in huis hebben van geld geeft ook risico`s maar die zijn er ook aangezien er van alles misgaat online en bij de banken zelf. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!