Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onderbezetting in zorg 'pijnlijk duidelijk'

16-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thuiszorg_16.jpg
Op het onlinemeldpunt van NU'91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen, zijn afgelopen zomer 1135 meldingen binnengekomen over onderbezetting in zorginstellingen. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie gemeld. Het meldpunt is woensdag gesloten.
Volgens de woordvoerster wordt in de zomer de onderbezetting in de zorg 'pijnlijk duidelijk'. Het grootste gedeelte van de meldingen is, net als vorig jaar, afkomstig van medewerkers van verpleeghuizen. Dit jaar steeg het aantal meldingen over ziekenhuizen flink ten opzichte van 2009. Volgens de woordvoerster komt dat omdat vorig jaar operatiekamers gesloten werden of dagbehandelingen niet doorgingen. Dit jaar moesten alle afdelingen openblijven, omdat de ziekenhuizen het geld hard nodig hebben, liet de woordvoerster weten.
In de zomer valt wegens vakantie veel personeel in zorginstellingen weg. Vervangers, als die er al zijn, zijn vaak niet goed uitgerust voor de taak, aldus de zegsvrouw.
Het onlinemeldpunt, dat op 21 juli werd geopend, bracht veel schrijnende situaties aan het licht. Zo kwam er een melding binnen over een verpleeghuis waar bewoners pas om 12.00 uur uit hun bed werden gehaald. In een andere instelling werden bewoners juist al om half vier naar bed gebracht om de avonddienst te ontlasten, zei de zegsvrouw.
Ook vorig jaar kwamen er ruim duizend meldingen binnen vanuit zorginstellingen. NU'91 gaat de meldingen bundelen en stapt ermee naar de werkgevers om te praten over maatregelen die moeten leiden tot betere bezetting. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!