Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onder de 18 jaar geen e-sigaret

23-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
E-sigaret_01.jpg
Om te voorkomen dat jongeren te makkelijk in aanraking komen met de elektronische sigaret, scherpt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de regels aan. Net als bij de verkoop van alcohol en gewone sigaretten wordt achttien jaar ook de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen, ook voor de elektronische sigaret zonder nicotine.
Strengere eisen
Ook komen er strengere eisen voor de ingrediënten die in de e-sigaret kunnen. De regels gelden voor alle elektronische sigaretten, met en zonder nicotine. Van Rijn schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat hij de minimumleeftijd zo snel mogelijk wil invoeren. De bewindsman beloofde de Kamer al dat hij met een leeftijdsgrens zou komen voor e-sigaretten met nicotine. Nu wil Van Rijn die leeftijdsgrens voor alle e-sigaretten.
Schadelijker
Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat de e-sigaret schadelijker is dan eerder werd aangenomen.
Onveilige producten weren
Onveilige producten wil Van Rijn van de markt kunnen weren. Daarom wil hij dat producenten heel duidelijk gaan aangeven welke vloeistoffen in welke verdampers zijn te gebruiken, zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen.
Blij
De branchevereniging Elektronische Sigaretten Bond is blij met het invoeren van de minimumleeftijd. Volgens voorzitter Roel Fresow pleit de bond hier al jaren voor. ,,Wij vinden dat het niet past bij het gedrag van een kind om roken te imiteren met een e-sigaret.'' Leden van de bond, waaronder groothandelaars en speciaalzaken, verkochten al geen elektronische rookwaar aan minderjarigen. ,,Er is eindelijk naar ons geluisterd'', aldus Fresow.
Slecht alternatief
Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. De NVWA ziet de e-sigaret niet als een goed alternatief voor het gewone rokertje. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!