Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onbegrijpelijk Ik Kies Bewust-vinkje afgeschaft

24-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
Vinkje 930x520
Het is voor veel mensen totaal niet duidelijk: wat laten die vinkjes op een product nou eigenlijk zien?  Ook de Consumentenbond vond het ‘erg verwarrend’ en startte de campagne  ‘Weg met het Vinkje’. Het heeft geholpen: de stichting Ik Kies Bewust gaat het blauwe Vinkje nu herzien.
De betekenis van de vinkjes
Een groen of blauw vinkje dat op een product is afgebeeld, moet de consument helpen een gezondere of bewustere keuze te maken. Beide vinkjes wijzen op een betere keuze binnen een bepaalde productgroep zoals groente, zuivel of snacks.
Een groen vinkje is te vinden op gezondere basisproducten. Dit zijn producten die je elke dag nodig hebt. Een voorbeeld hiervan is een volkoren boterham die meer vezels bevat.
Wel een vinkje maar niet gezond
Een blauw vinkje staat op een gezonder product dat beschouwd wordt als ‘iets extra’s’. Bijvoorbeeld chips met minder vet. Maar chips met minder vet is nog steeds ongezond.
Consumentenbond nog steeds twijfels
In het advies aan minister Schippers wil Ik Kies Bewust het Vinkje fundamenteel hervormen. De Consumentenbond heeft haar twijfels bij dit advies omdat zij bang is dat het afgeschafte blauwe vinkje wordt vervangen door een logo dat net zo onduidelijk en misleidend is als de vorige. 
Bron: Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

endemion
endemion24 aug. 2016 - 18:25

Die vinkjes zeggen helemaal niks. Ook het voorbeeld hier weer de foutieve veronderstelling dat minder vet gezonder zou zijn.

cschouten_1
cschouten_124 aug. 2016 - 17:30

Logisch hè, ze kreeg er zelf veel te weinig. Bewuste en gezonde keuze, dat past niet bij het stemgedrag van de laatste jaren !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!