Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Omzet grenspomphouder verder gedaald'

08-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
benzinepomp_16.jpg
Pomphouders in de grensstreek hebben de omzet in maart opnieuw hard zien terugvallen, als gevolg van de accijnsverhoging op autobrandstoffen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisaties Bovag en NOVE.
Grote afname
Nederlandse tankstations langs de grens met België en Duitsland verkochten vorige maand ruim 35 procent minder diesel en bijna 22 procent minder lpg dan in maart 2013. Bij benzine ging het om een afname van bijna 20 procent.
De enorme omzetdaling in de grensstreek trekt ook het landelijk gemiddelde omlaag: landelijk daalde de verkoop van diesel met 13 procent, lpg met 18 procent en benzine met 7,8 procent.
Tanken in het buitenland
,,Particulieren blijken in toenemende mate benzine in het buitenland te tanken en internationale transporteurs laten het Nederlandse tankstation en zelfs hun eigen bedrijfspomp steeds vaker links liggen'', stelt de Bovag.
Accijnsinkomsten
In heel Nederland werd volgens de brancheorganisaties in maart 126 miljoen liter minder benzine, diesel en lpg getankt dan in dezelfde maand vorig jaar. Het verlies aan accijnsinkomsten voor de schatkist bedroeg daarmee 68,5 miljoen euro. Over het hele eerste kwartaal zou de brandstofverkoop met 296 miljoen liter (ruim 9 procent) zijn gedaald. Dat betekent een daling van de accijnsinkomsten met 153 miljoen euro.
Bovag en NOVE onderzochten de cijfers van 501 tankstations in het hele land, waarvan 71 op maximaal 5 kilometer van de Belgische of Duitse grens. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!