Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Omvorming ProRail moet in 2021 klaar zijn

01-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Amsterdam Centraal Station trein 930x520
De omvorming van spoorbeheerder ProRail tot een publieke organisatie moet in deze kabinetsperiode zijn afgerond. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in de Tweede Kamer.

2 miljard naar spoorbeheer

Door het bedrijf - een bv die volledig in handen is van de staat - om te vormen tot een zelfstandig bestuursorgaan met eigen rechtspersoonlijkheid (zbo) kan het ministerie ProRail beter aansturen. Er gaat 2 miljard euro belastinggeld naar de spoorbeheerder.

"Principiële keuze"

,,Dat geld moet je goed kunnen verantwoorden", aldus de bewindsvrouw. ,,Als zbo is de eerste regel dat je het algemeen belang dient." Het is een ,,principiële keuze". ProRail had de afgelopen jaren te maken met onder meer kostenoverschrijdingen bij projecten.

Kritiek

Onder meer SP en PVV voelen niets voor het plan omdat het te veel geld zou kosten. ,,Wat brengt een zbo ons", vroeg PVV'er Roy van Aalst zich af. Ook andere partijen maken zich zorgen over de kosten. Zij willen niet dat de reizigers, vervoerders of werknemers uiteindelijk opdraaien voor de kosten. Dat wil het kabinet ook niet.
In de spoorsector bestaan ook veel bezwaren tegen de omvorming. Van Veldhoven neemt hun zorgen over zaken als kosten en arbeidsvoorwaarden ,,heel serieus". Ze gaat met deze partijen ,,kijken wat goede oplossingen zijn". ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!