Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Omvangrijke Rembrandt-databank gelanceerd

19-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rembrandt.jpg
Informatie en documentatie over de schilderijen van Rembrandt is nu te raadplegen op één website. Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Informatie (RKD) en het Mauritshuis in Den Haag lanceerden woensdag The Rembrandt Database, een omvangrijke databank met beeldmateriaal en teksten over het werk van de beroemde 17e eeuwse kunstenaar.
Lancering
De Rembrandt Database bevat bij de lancering ruim 1700 documenten, over 12 schilderijen in het Mauritshuis, de National Gallery in Londen en het Metropolitan Museum of Art in New York.

Uitbreiding
De komende jaren wordt de databank op www.rembrandtdatabase.org verder uitgebreid. Alle grote musea in Nederland en in het buitenland die een Rembrandt in hun collectie hebben, werken mee aan het project. Er doen 20 instellingen aan mee, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam, het Louvre in Parijs en de Gemäldegalerie in Berlijn.
2014
In 2014 moet op de site uitgebreide documentatie te vinden zijn over 100 schilderijen van de meester. Het RKD en het Mauritshuis zijn 4,5 jaar geleden begonnen met het project. Ze kregen hiervoor een gift van ruim 1 miljoen euro van The Andrew W. Mellon Foundation in New York, een van de grootste Amerikaanse fondsen in de museale sector.
'Kennis verspreiden'
,,Met het project willen we zoveel mogelijk kennis over de schilderijen van Rembrandt beschikbaar stellen'', aldus directeur Rudi Ekkart van het RKD. Nu ligt informatie over dezelfde werken van Rembrandt verspreid over verschillende steden in de wereld.
Website
Op de website is zowel kunsthistorische als materiaaltechnische documentatie te vinden, zoals gegevens uit veilingcatalogi, microscopische opnamen van verfmonsters en röntgenfoto's. De databank is gratis toegankelijk, maar richt zich vooral op restauratoren, conservatoren, onderzoekers en studenten.
Samenwerking
Het project staat los van het Rembrandt Research Project van Ernst van de Wetering. ,,Dat is vooral gericht op onderzoek naar de authenticiteit van werken van Rembrandt'', aldus Ekkart. Wel wordt er inhoudelijk mee samengewerkt.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!