Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

OMT vreest nieuwe besmettingen en vraagt aanpassing proefevenementen

14-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
476 keer bekeken
  •  
tips dagje uit dierentuin kinderboerderij 930
Het Outbreak Management Team (OMT) hoopt dat er een aanpassing komt in het protocol van de vele proefevenementen die de komende weken georganiseerd worden. Volgens het OMT zouden sneltests maximaal 24 uur oud moeten zijn, in plaats van 40 uur.
Ook een tweede test, na afloop van het evenement, kan de "potentieel negatieve effecten" verkleinen.

De uitstraling van een versoepeling

Omdat de testen geen volledige zekerheid garanderen, denkt het OMT dat de pilots voor een toename van het aantal besmettingen gaan zorgen. Bovendien kunnen de evenementen "de uitstraling hebben dat de epidemiologische situatie verdere versoepelingen mogelijk maakt". En dat is onterecht, want de piek in het aantal coronabesmettingen moet nog komen, aldus het OMT. "Een juiste communicatie is essentieel."
De deskundigen wijzen erop dat in totaal zo'n 200.000 deelnemers worden verwacht bij de evenementen, die door heel Nederland worden gehouden in de cultuur-, sport- en recreatiesector. Zowel de samenkomst van grotere groepen als de reisbewegingen naar alle evenementen toe leveren risico's op. Als het puur zou gaan om onderzoek naar de mogelijkheden "zouden maximaal 10 goed geselecteerde en voorbereide events voldoende moeten zijn", vindt het OMT.

De Jonge: "Proefevenementen verantwoord"

Het kabinet benadrukt dat voor de evenementen "strikte criteria en voorwaarden" gelden. "De combinatie van de schaal van de activiteiten, de beperkte totale omvang, het vooraf testen en de strikte handhaving van alle basisregels maken dat we dit verantwoord kunnen doen", schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij voegt eraan toe dat testen "zoveel als mogelijk" binnen 24 uur voor aanvang worden afgenomen.

Meer over:

coronacrisis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!