Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Omstreden slachthuis vecht sluiting aan

29-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP_slacht_930x520
Het omstreden slachthuis in het Belgische Tielt stapt naar de rechter om weer open te kunnen gaan. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts liet woensdag weten dat het bedrijf bezwaar heeft aangetekend bij de Raad van State. Hij beoordeelt de verbeteringsplannen van het slachthuis als ,,onvoldoende".
Grove misstanden
Weyts sloot het slachthuis donderdag nadat er grove misstanden aan het licht waren gekomen. Hij wil alle slachthuizen in Vlaanderen laten doorlichten door een onafhankelijke instantie. Hij doet dat in reactie op de wijdverbreide verontwaardiging over de gruwelpraktijken in het slachthuis. De bewindsman wil ook dat de functionaris die het dierenwelzijn in de slachthuizen in de gaten houdt een onafhankelijker positie krijgt.
Animal Rights
Uit beelden die de groep Animal Rights vorige week liet zien, blijkt dat medewerkers de varkens ernstig mishandelen. De dieren werden geschopt, geslagen en bij volle bewustzijn verdronken in een heetwaterbad. Varkens die tijdens transport al doodgingen, werden niet vernietigd maar verkocht als geslacht dier. Dat is verboden.
Nederlandse keurslagers
Het vlees werd ook door Nederlandse keurslagers verkocht, maar waar en hoeveel is onduidelijk.
Debra-Group
Bij de directie van de Debra-Group, moederbedrijf van de slachterij, was woensdag niemand bereikbaar voor commentaar.
Slachtcapaciteit uitbreiden
De slachterij zorgde dinsdag opnieuw voor ophef toen bekend werd dat het bedrijf zijn slachtcapaciteit fors wil uitbreiden, met 1 miljoen varkens per jaar. Dierenwelzijnorganisaties reageerden geschokt op de plannen en minister Weyts liet meteen weten dat daar voorlopig geen sprake van kan zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!