Kassa

Omgevingsraad komt met advies over Schiphol

  •  
30-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schiphol 930x520
De Omgevingsraad Schiphol komt woensdag met een advies over de toekomst van de luchthaven, meldde de raad dinsdag. Op veel punten was al overeenstemming bereikt tussen de deelnemers van het adviesorgaan, maar voor de omwonenden blijft de groei van de luchthaven een heet hangijzer.
De omwonenden houden eraan vast dat tot 2023 Schiphol niet mag uitbreiden, zegt Kees van Ojik, die namens de bewoners onderhandelde binnen de Omgevingsraad. Tijdens een laatste vergadering voordat het advies verschijnt, moet duidelijk worden hoe de andere partijen binnen de Omgevingsraad hierop reageren en hoe het advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) precies zal luiden.

Conceptrapport

In een conceptrapport over de gevolgen van de groei van Schiphol staat dat het vliegveld kan groeien van het huidige maximum van 500.000 naar 540.000 vliegbewegingen per jaar zonder dat afbreuk wordt gedaan aan bestaande regels voor geluidshinder en luchtvervuiling.
President-directeur van Schiphol Dick Benschop kondigde bij de verschijning van dit rapport aan dat de luchthaven "gematigd en gecontroleerd" wil doorgroeien, maar betrokkenen zetten vraagtekens bij de conclusies van het rapport.

Hans Alders

Voorzitter Hans Alders van de Omgevingsraad Schiphol, waarin naast omwonenden de luchtvaartsector, het bedrijfsleven, overheden en de milieubeweging zitten, zal woensdag het advies presenteren. Volgens Alders mag de luchthaven er de komende jaren 25.000 vluchten bij krijgen, mits Lelystad Airport opengaat en op termijn 45.000 vluchten van Schiphol overneemt. De omwonenden zijn volgens de krant verbijsterd over het advies van Alders, waarmee hij volgens hen de wens van de luchtvaartsector volgt. In het advies staat dat Schiphol tot 2023 al kan groeien met 10.000 extra vluchten. De bewoners willen in die periode juist een stop. Volgens Het Parool is het overleg door het advies van Alders definitief geklapt. ANP/Parool
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!