Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ombudsman: verplichte hulp bij scheidingen

31-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
scheiding.jpg
Om kinderen beter te kunnen beschermen wanneer hun ouders scheiden, moeten de ouders verplicht in therapie. Ook moeten zij, met hulp van een bemiddelaar, een ouderschapsplan opstellen. Het risico op een vechtscheiding, waarvan kinderen de dupe zijn, moet zo worden gereduceerd. Dat schrijft Kinderombudsman Marc Dullaert in een adviesrapport dat maandag verschijnt.
'Vorm van kindermishandeling'
Naar schatting 16.000 kinderen verkeren momenteel in een situatie waarin zij ernstige last hebben van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3500 kinderen bij. Dullaert wil met zijn rapport ouders aanspreken op hun verantwoordelijkheid om hun kinderen te beschermen. ,,Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het betrekken van kinderen in een vechtscheiding een vorm van kindermishandeling is'', stelt hij.
Kind moet centraal staan
Volgens de Kinderombudsman is het van belang dat het kind centraal staat en vooral niet verdrinkt in juridisch procedures. ,,Het huidige systeem werkt escalatie in de hand en maakt eindeloos procederen mogelijk. Er is een perverse prikkel omdat advocaten per zitting betaald worden, waardoor het loont om juridische procedures te voeren, in plaats van met elkaar om de tafel te gaan.'' Mochten de gesprekken geen afspraken opleveren, voert de rechter de regie en krijgt het kind een speciale curator als belangenbehartiger toegewezen.
Voor het rapport sprak Dullaert met tientallen rechters, advocaten, mediators, ouders en kinderen en beroepsverenigingen.
'Onmogelijk om te voorkomen'
Fred Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, benadrukt in het AD dat het onmogelijk is vechtscheidingen helemaal te voorkomen. ,,Ouders zijn in eerste instantie aan zet om te voorkomen dat een scheiding uit de hand loopt en kinderen de dupe worden. Zij zijn immers de enigen die de strijd echt kunnen stoppen'', zegt hij. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!