Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ombudsman: Straf ziektekostenverzekeraars bij slechte uitvoer wanbetalersregeling

20-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_geldknip_01.jpg
De Nationale Ombudsman , Alex Brenninkmeijer, is ontevreden over de samenwerking tussen de zorgverzekeraars en de overheid bij de behandeling van wanbetalers. Volgens Brenninkmeijer zijn de belangen van klanten met betalingsproblemen ondergeschikt aan de commerciële belangen van de ziektekostenverzekeraars.
Boete
Het komt regelmatig voor dat wanbetalers te lang of onterecht een hoge bestuurlijke boete moeten betalen. Brenninkmeijer zou een boete voor zorgverzekeraars die verantwoordelijk zijn voor deze fouten op zijn plaats vinden. "Dat zou ik best een mooi voorstel vinden. Dat moet dan wel in de orde van honderdduizend of vijfhonderdduizend euro zijn. Het moet wel afschrikwekkend zijn voor een zorgverzekeraar", aldus Brenninkmeijer.
Hoe werkt het?
Wanbetalers met een premieachterstand van meer dan zes maanden, zoals de dochter van Anton van der Leest uit Volendam uit het filmpje, worden aangemeld bij het College voor Zorgverzekeringen , een overheidsinstelling . Die neemt dan de inning van de premie over en verhoogt die met een bestuurlijke boete van 30%. Omdat verzekerden ook al hun kortingen verliezen loopt de maandpremie vaak op tot bijna het dubbele van hun oude premie. Als een wanbetaler zijn schuld heeft afgelost duurt het vaak meer dan twee maanden voordat de boetepremie wordt gestopt. Het is voor verzekerden heel moeilijk om de teveel betaalde boetepremie terug te krijgen.
Fouten
Er gaat meer mis. Marianne Feikens uit Delfzijl werd door verzekeraar Menzis aangemeld bij het CVZ. Wanneer Kassa zich vastbijt in deze zaak blijkt dat Menzis Marianne helemaal niet had mogen aanmelden bij het CVZ als wanbetaler. Ze had een betalingsregeling met Menzis en betaalde dus onterecht een boete. Ook lukt het haar niet om de ten onrechte geïnde boete terug te krijgen.
Geen boete, maar extra aflossen
Ziektekostenverzekeraar Achmea werkt ondertussen aan experimenten waarbij het verzekerden niet langer aanmeldt bij het CVZ, maar zelf de boetes int en gebruikt om de schuld af te lossen. Anders dan bij de huidige regeling komt de boete in deze experimenten wél ten goede aan de aflossing van de schuld. Brenninkmeijer toont zich in Kassa een warm voorstander van dit soort experimenten. "In die boeteregeling van het CVZ zitten dus hele hoge boetes en dat is geld dat eigenlijk verloren geld is. Die mensen zitten krap en blijven in een schuldenpositie zitten. Gebruik dat geld nou op een andere manier."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!