Ombudsman ongerust over politiesysteem
11-11-2010
• leestijd 2 minuten
De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer maakt zich zorgen over onjuiste gegevens in het politiesysteem. Hij roept de politie op om bij het maken van het nieuwe informatiesysteem alleen op juistheid gecontroleerde gegevens uit het oude systeem over te nemen.
Dat meldt Brenninkmeijer donderdag naar aanleiding van zijn onderzoek naar de klacht van een man die ,,volledig ten onrechte en vermoedelijk vele jaren'' in het oude systeem geregistreerd stond als alcoholist en harddruggebruiker.
Het oude systeem, Herkenningsdienstsysteem (HKS), is volgens de ombudsman een verouderd, vervuild en niet te controleren informatiesysteem. Onjuiste gegevens daarin kunnen volgens hem verstrekkende gevolgen hebben voor burgers. De politie werkt momenteel aan een nieuw systeem, Basis Voorziening Informatie (BVI), dat HKS moet gaan vervangen.
Het corrigeren van onjuiste gegevens in het oude systeem kost veel moeite, stelt de ombudsman. Dat komt onder meer doordat het initiatief voor de controle op juistheid bij de burger ligt. Maar de burger wordt niet ingelicht als de politie hem bijvoorbeeld als 'gevaarlijk' registreert en kan dus niet aan de bel trekken.
Ook nemen korpsen gegevens van elkaar over. Als een burger gegevens wil veranderen die bij meer dan een korps geregistreerd staan, moet hij dus bij ieder korps afzonderlijk een verzoek om correctie doen, aldus de ombudsman.
De ombudsman roept alle regionale politiekorpsen op om op korte termijn te zorgen dat een burger een eenvoudig overzicht kan krijgen van op welke manier hij in welke politiesystemen vermeld staat. Als er onjuistheden in staan moet de politie die met een eenmalige aanvraag kunnen corrigeren, aldus Brenninkmeijer.
Ook in de Tweede Kamer is de discussie over het systeem opgelaaid, nu uit onderzoek en verhalen van agenten is gebleken dat het een verouderd, gebrekkig werkend en tijdrovend computernetwerk is. In het parlement gaan steeds meer stemmen op om het systeem te vervangen.
De Tweede Kamer overlegt hierover maandag met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). De problemen met het systeem zijn bekend, volgens zijn woordvoerster. Ondanks de verbeteringen die de afgelopen anderhalf jaar zijn aangebracht, is de situatie volgens de bewindsman nog ernstig. ,,Dat sterkt hem in het idee dat er verbeterslagen nodig zijn.''
ANP