NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ombudsman: minister moet nu regie nemen in hulpmiddelenzorg

23 dec 2019
  •  
leestijd 2 minuten
reinier van zutphen ombudsman 1127
De Nationale Ombudsman roept minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met klem op om per direct met gemeenten een oplossing te vinden voor de problemen van burgers met de levering en reparaties van hun Wmo-hulpmiddelen. Ombudsman Reinier van Zutphen heeft de minister een brief gestuurd. 
Ondanks de inspanningen van de minister blijft de ombudsman signalen ontvangen dat het niet goed gaat. Met name uit  gemeenten die een contract hebben met de hulpmiddelenleverancier met betalingsproblemen. Alternatieven als een overstap naar een andere leverancier blijken voor gemeenten gecompliceerd te zijn, onder meer vanwege overnameproblemen of Europese aanbestedingsregels. Kassa trok eerder dit jaar aan de bel en startte de campagne #RegelHet, naar aanleiding van alle problemen in de hulpmiddelenzorg.

'Minister moet regie nemen'

Volgens ombudsman Van Zutphen blijven burgers verstoken van hulpmiddelen en zitten gemeenten inmiddels met hun handen in het haar. "Ik ga daarom vanaf vandaag zelf weer een oplossing zoeken voor de aan het actieteam voorgelegde klachten en zal gemeenten hiervoor benaderen", aldus Van Zutphen. "Nogmaals, gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen waar het gaat om hun zorgplicht, maar als het hen boven het hoofd groeit en uitvoerbare alternatieven niet voorhanden zijn, moet de minister de regie nemen. Ik verwacht dat de minister voorkomt dat burgers, die van hulpmiddelen afhankelijk zijn, de dupe worden van tekortkomingen in het systeem."

Actieteam

In oktober 2019 spoorde de ombudsman in de uitzending van Kassa gemeenten al aan hun verantwoordelijkheid te nemen. Op de vraag hoe de minister ervoor gaat zorgen dat de problematiek wordt opgelost, liet deze weten met betrokken partijen aan de slag te zijn om de praktijk beter te laten werken voor mensen met hulpmiddelen. Daartoe werd door de minister een actieteam opgericht om de klachten op te pakken. Ook werd een bestuurstafel in het leven geroepen met de VNG, hulpmiddelenleveranciers en belangenorganisaties.
Kassa komt over een aantal weken in de uitzending terug op de problematiek in de hulpmiddelenzorg. We horen dan graag van minister Hugo de Jonge (VWS) hoe hij deze oplost en wat de laatste stand van zaken is.

Lees alle info over #RegelHet in Kassa's dossier over de problemen in de hulpmiddelenzorg

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!