Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ombudsman: Huishoudens klem, sociaal minimum is niet toereikend

theme-icon
Geld
  •  
17-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3137 keer bekeken
  •  
Schuld 1127

Het sociaal minimum is niet toereikend, staat in het rapport ‘Sociale minima in de knel’ van de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Volgens hem komen burgers met een minimuminkomen steeds meer in de knel. De geplande verhogingen van het minimumloon en de uitkeringen verhelpen die problemen niet volledig. Hij dringt aan op een meer actieve en sociale overheid.

Volgens de ombudsman hangt de toevallige woonplaats van iemand nog te veel samen met de vraag of diegene rond kan komen. Dit komt omdat er grote verschillen zijn tussen gemeenten, bijvoorbeeld bij de inkomensgrenzen die zij hanteren.

Te veel bureaucratische rompslomp en weinig toekomstperspectief

Daarnaast weten burgers vaak niet op welke financiële ondersteuning zij recht hebben. De regels in het sociaal domein zijn ingewikkeld en de financiële administratie kost veel tijd. 

Ook ervaren sociale minima weinig toekomstperspectief en zien ze niet veel mogelijkheden om hun situatie te verbeteren.

Nog te veel mensen in financiële problemen

Zo'n één miljoen Nederlanders moeten rondkomen van een inkomen rond het sociaal minimum. De huidige inflatie en hoge energie- en woonlasten zorgen voor extra problemen.

"Iedereen moet mee kunnen. Maar zover is het nog steeds niet", aldus de ombudsman. "Zolang mensen in financiële problemen zitten, kunnen ze niet aan hun toekomst werken." 

‘Voer een toereikend sociaal minimum in en wijs burgers op voorzieningen’

De ombudsman pleit voor een toereikend sociaal minimum, geregeld door de Rijksoverheid. Gemeenten kunnen dan hun mensen, middelen en tijd steken in het begeleiden van burgers naar werk en onderwijs. 

Hij vindt dat de overheid burgers op eigen initiatief moet opzoeken om ze te wijzen op voorzieningen waar ze recht op hebben. Het zou nog beter zijn als die automatisch worden toegekend, aldus Van Zutphen. 

Ook zijn er volgens hem ruimere bandbreedtes nodig bij het indelen van inkomensgroepen. Veranderende omstandigheden in het leven van mensen zouden dan niet meteen leiden tot terugvorderingen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

wim koelewijn
wim koelewijn17 okt. 2022 - 11:29

Een rapport die als uitslag geeft dat een sociaal minima-uitkering niet meer toereikend is ..een onnodig rapport, want dat weet zelfs mijn nog niet geboren zusje al...

Fafianie
Fafianie17 okt. 2022 - 9:03

Al Jaren wordt de Nationale Ombudsman "gebruikt" om mensen met klachten over der overheid "af te vangen". Ook nu weer een mosterd na de maaltijd verhaal in die zin met zijn z.g. berichtgeving op Wereld Armoede Dag, 17 oktober 2022. Er is al lang besloten de bijstanduitkeringen per 1 januari 2023 met 10 procent te verhogen. Of dit genoeg is wordt door hem buiten beschouwing gelaten en ook en met name of HIJ ZELF het genoeg vind, zonder een minimum bedrag te benoemen. Mensen laat U dus niet misleiden door deze in opdracht van de overheid aangestelde man, welke slechts een marionet is tot volksmennerij en overige misleiding van z.g. hulp. Als ervaringsdeskundige weet ik waar ik het over heb; Mensen worden onder het MOM (Macht over Mensen) van steeds misleid dat een Ombudsman er voor hen zou zijn doch het tegendeel is waar. Er is maar 1 manier hier voor eenieder persoonlijk iets aan te kunnen doen en dat is betrokkenen te raken in "aanzien". Kristie Rongen versus Mark Rutte is die manier.