Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ombudsman: EU moet vriendelijker voor burgers

29-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
europa_02.jpeg
De Europese Ombudsman roept de EU-instellingen op tot meer openheid en vriendelijkheid voor de burgers. Een op de drie klachten bij de Ombudsman in 2009 betrof een weigering om informatie te geven. Andere klachten gingen over trage betalingen, discriminatie of misbruik van macht.
,,Burgers hebben recht op goed bestuur en toegang tot documenten. Ik zal mijn inspanningen verhogen om te zorgen dat de EU-instellingen deze rechten serieus nemen'', zei de Europese Ombudsman Nikiforos Diamandouros donderdag bij de presentatie van het jaarverslag. De Ombudsman kreeg 3098 klachten van burgers, bedrijven en anderen. Dat is ongeveer 10 procent minder dan de 3406 in het voorgaande jaar. Volgens Nikiforos Diamandouros komt de daling vooral omdat er minder niet-ontvankelijke klachten zijn ingediend. Van de klachten bleek 45 procent buiten de bevoegdheid van de Ombudsman te vallen. Hij opende wel 14 procent meer onderzoeken: ,,Meer mensen komen naar ons om de juiste redenen''. Vanuit Nederland kwamen 59 klachten. Dat is relatief weinig, vergeleken met het aantal Nederlanders in Europa. De meeste klachten kwamen uit Duitsland, Spanje en Polen.
Behandelde klachten
Van de behandelde klachten kwam 56 procent tot een goed einde, wat betekent dat de klager zijn zin kreeg. In 18 procent van de gevallen concludeerde de Ombudsman dat er niets mis was. In de andere gevallen moest de Ombudsman kritiek uiten. Tot de zaken behoorde onder meer een klacht dat twee ambtenaren van de Europese Commissie tickets voor het wereldkampioenschap rugby hadden aangenomen van een fabrikant van sportartikelen. De uitkomst was dat de Europese Commissie toegaf dat dit niet had gemogen. Zo was er ook een klacht van een Spanjaard dat de Europese Investeringsbank (EIB) de HSL door Barcelona had gefinancierd zonder de milieu-aspecten te beoordelen. Na een rapport van de Ombudsman beloofde de EIB dat voortaan te doen. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!