Kassa

Ombudsman: Coronabeleid overheid kan en moet beter

13-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
765 keer bekeken
  •  
reinier van zutphen ombudsman 1127

Volgens de Nationale Ombudsman kan en moet het coronabeleid van de overheid op een aantal punten beter. Ombudsman Reinier van Zutphen heeft zijn rapport met bevindingen maandag gedeeld met minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Van Zutphen stelt vast dat er, door de noodzaak om snel in te grijpen, te weinig gekeken is naar het effect van coronamaatregelen op het leven van Nederlanders.

"Niet alleen de bescherming van de volksgezondheid, maar ook andere grondrechten (zoals onderwijs, gelijke behandeling en onaantastbaarheid van het lichaam) en waarden (zoals sociaal en fysiek contact) moeten meewegen in adviezen en besluitvorming", aldus de ombudsman.

Betere uitleg en aandacht voor kwetsbaren

Daarnaast vindt Van Zutphen dat beslissingen, afwegingen en genomen maatregelen beter uitgelegd moeten worden. En dat de overheid altijd goed bereikbaar moet zijn voor burgers en niet van het kastje naar de muur gestuurd mogen worden.

Ook wil hij meer aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis voor mensen in kwetsbare posities. "De mentale gevolgen van een crisis kunnen jaren doorwerken. Kinderen en jongeren, burgers met long covid en kleine ondernemers verdienen hierin extra aandacht."

Klachten verzameld

In 2020 kreeg de ombudsman 1985 coronagerelateerde klachten binnen, in 2021 waren dat er 3263. Pieken waren er onder meer rond de eerste lockdown in april 2020 en de opening van een zzp-meldpunt in maart 2021. Instanties waarover de meeste klachten binnenkwamen waren het ministerie van VWS, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), de regionale GGD'en en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wat betreft het coronabeleid stelt de ombudsman dat er ongelooflijk veel werk is verzet. "Maar nu is het tijd voor een brede langetermijnaanpak met toekomstperspectief die de burger vertrouwen geeft."

bron: Ombudsman / ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Hanne2021
Hanne202116 jun. 2022 - 6:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Helen 66
Helen 6613 jun. 2022 - 12:03

Beleid? mondkapjes moesten wel en toen in door RIVM aangepaste versie op last van de Overheid weer niet (omdat de voorraad naar China was gestuurd) en dit heeft onnodig vele duizenden levens gekost, mn in verpleegtehuizen. En de Overheid heeft tot nu toe nog niet eens dit erkend, laat staan excuses voor aangeboden. Ik heb 2 vaccinaties genomen en 1 booster, maar daarna was ik er helemaal klaar mee toen ik hoorde over 5e,6e,zelfs 7e boosters. Scholen dicht, sportscholen dicht, zwembaden dicht, theaters en bioscopen dicht, festivals mochten niet, avondklok etc. Pure dictatuur onder het mom van bescherming gezondheid. Bij een nieuwe opleving, doe ik niet meer mee. Ik ben 71 en wil nog een beetje leven.

kaartendraak
kaartendraak13 jun. 2022 - 11:48

""Van Zutphen stelt vast dat er, door de noodzaak om snel in te grijpen, te weinig gekeken is naar het effect van coronamaatregelen op het leven van Nederlanders."" Oh ja????? Nou, dan heeft hij die WOB stukken zeker niet gelezen die enkele maanden geleden naar buiten kwamen waarin stond dat ze voor maart 2020 al wisten wat het effect van die domme maatregelen zouden zijn op zowel de economie als gezondheid, levensstandaard/qualy's, mentale gezondheid van zowel ouderen als zeker de jongeren enz. En dan durven ze te beweren "Het kan en moet beter"?????????? NEEE!!!! Er moeten helemaal geen maatregelen genomen worden voor een verkoudheidvirus. Maar ja, als je een schoothondje van de WEF bent voer je het wel uit........ik hoop van harte dat er heel veel meer mensen NIET MEER MEEDOEN met dit hele circus!!!

1 Reactie
Hanne2021
Hanne202116 jun. 2022 - 6:43

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!