Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ombudsman bepleit betalingsregeling boetes

26-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gevangenis_02.jpg
De Nationale ombudsman wil dat het ministerie van Veiligheid en Justitie geen mensen meer opsluit die verkeersboetes wel willen, maar niet meer kunnen betalen.
Financiële crisis
Waarnemend ombudsman Frank van Dooren vindt dat justitie betalingsregelingen moet treffen met burgers die door omstandigheden, zoals de financiële crisis, in gebreke blijven en hun boete niet in één keer kunnen voldoen. In sommige gevallen leidt dat tot gijzelingen van wanbetalers.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en het Openbaar Ministerie voeren op het ogenblik overleg over een mogelijke betalingsregeling, schrijft de Nationale ombudsman in zijn woensdagmiddag verschenen jaarverslag over 2013.
Schrijnende gevallen
De ombudsman heeft een rondetafelgesprek met de instanties georganiseerd om met het oog op de crisis en de wettelijke verhogingen ruimte te scheppen voor betalingsregelingen in schrijnende gevallen.
Hij beschrijft onder meer hoe zijn hulp werd ingeroepen door een dakloze moeder met een dochtertje van 6 jaar, die door het CJIB gegijzeld dreigde te worden wegens openstaande boetes. Zij kon de 1000 euro niet in één keer betalen en verzocht om een betalingsregeling.
Het overheidsincassobureau besloot na tussenkomst van de ombudsman de vrouw in de categorie ,,schrijnende gevallen’’ te plaatsen. Ze betaalde een flink deel van de boete in één keer en trof voor het restant een maandelijkse regeling. Het CJIB besloot tevens haar uit de registers te schrappen, zodat ze een volgende keer niet meer gegijzeld kan worden, rapporteert de ombudsman. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!